Het Brandwondencentrum Beverwijk van het Rode Kruis Ziekenhuis ontvangt vandaag het Europees Brandwondencertificaat van de European Burn Association (EBA). Een uniek moment, want hiermee hebben alle drie de brandwondencentra in Nederland (Groningen, Beverwijk en Rotterdam) deze hoogste erkenning ontvangen. En dat als eerste land in Europa. ‘’Een prestatie waar we als brandwondenzorg erg trots op zijn. Met de certificering is onafhankelijk vastgesteld dat de brandwondenzorg in Nederland voldoet aan de hoogste Europese kwaliteitsstandaard’’, vertelt Rob Baardse – Directeur Nederlandse Brandwonden Stichting. ”Ook is deze erkenning een belangrijke stap in het internationaal organiseren en waarborgen van de opvang van slachtoffers bij rampen. Met elkaar hebben we de afgelopen jaren hard gewerkt om de brandwondenzorg te optimaliseren, met deze mooie erkenning als resultaat. En dat blijven we ook doen in de toekomst.’’

Het behandelen van brandwonden is een vak apart. Meer dan op welke afdeling dan ook, krijgen artsen en verpleegkundigen te maken met patiënten met complexe en levensbedreigende situaties. En dat vraagt om hele specifieke faciliteiten, strikte hygiëneregels, specialistische zorg en kennis van diverse professionals. In alle gevallen moet kwaliteit van de zorg optimaal zijn. De erkenning door de EBA geeft de gecertificeerde Europese brandwondencentra de garantie dat patiënten bij een eventuele grote ramp ook in andere centra hoogstaande brandwondenzorg krijgen.

Felicitaties aan al onze collega’s van het Brandwondencentrum in Groningen, Beverwijk en Rotterdam met deze geweldige prestatie.