€320.000 voor VR-initiatief van Nederlandse Brandwonden Stichting

Amsterdam, 17 februari 2018 – Vanwege infectiegevaar liggen patiënten met ernstige brandwonden langdurig op een geïsoleerde kamer. Hierdoor missen zij het contact met hun normale leefomgeving en voelen zich vaak eenzaam. De Nederlandse Brandwonden Stichting wil samen met de drie brandwondencentra Virtual Reality (VR) inzetten om dit sociaal isolement van brandwondpatiënten te voorkomen en daarmee het herstel te bevorderen. De Vriendenloterij vindt dit project heel belangrijk en maakt met een schenking van 320.000 euro de introductie van deze VR-technologie in de Nederlandse brandwondencentra mogelijk.

Wanneer iemand ernstige brandwonden oploopt, wordt hij langdurig opgenomen in één van de drie Nederlandse brandwondencentra (Groningen, Beverwijk en Rotterdam). Om infecties te voorkomen vindt deze opname vaak plaats op een geïsoleerde kamer of afdeling. Het sociaal isolement dat kinderen en volwassenen ervaren in een brandwondencentrum is zeer aangrijpend en emotioneel belastend. Voor een goed welzijn en herstel is contact met de buitenwereld, familie, vrienden, school en huisdieren van groot belang. Met de inzet van Virtual Reality kunnen brandwondenpatiënten ook tijdens de opname deel uitmaken van hun eigen leefomgeving en belangrijke levensmomenten die zij anders zouden moeten missen. Patiënten zullen zich hierdoor minder eenzaam voelen en sneller en beter herstellen van deze ingrijpende behandeling.

Uniek project in de zorg
Virtual Reality wordt steeds vaker ingezet in de zorg. Dit VR-project in de brandwondenzorg is echter uniek, omdat onderzoek naar de effecten van Virtual Reality gecombineerd wordt met de implementatie in de brandwondencentra. Door de toepassing te onderzoeken zal wetenschappelijk aangetoond worden hoe Virtual Reality optimaal ingezet kan worden. De Nederlandse Brandwonden Stichting verwacht dat dit onderzoek als katalysator dient voor een brede toepassing van Virtual Reality in de zorg.

Thuis-beleving
Dankzij de VR-technologie ervaren patiënten een tijdelijke thuis-beleving en sociale steun. De technologie helpt patiënten:

  • bij het doorbreken van het isolement waardoor zij emotioneel minder lijden,
  • met het vergroten van het gevoel van welzijn gedurende de geïsoleerde opname in het brandwondencentrum,
  • met het ervaren van een positieve vorm van controle en zelfredzaamheid, omdat de patiënt zelf kan bepalen wanneer hij virtueel ‘even naar huis’ kan,
  • met het versnellen van het herstel,
  • met het verbeteren van re-integratie na langdurig verblijf in een brandwondencentrum.

Emotionele reacties tijdens de pilot
De gebruikte technologie is in samenwerking met Brandwondencentrum Groningen Martini Ziekenhuis ontwikkeld en volledig afgestemd op de behoefte van brandwondpatiënten. Een van de proef-cases was de bruiloft van Madelon Klok. Haar vader werd kort voor haar bruiloft opgenomen in het brandwondencentrum in Groningen, waardoor hij niet aanwezig zou kunnen zijn op haar bruiloft. Er werd een VR-camera in de trouwzaal geplaatst en vader Klok kreeg een VR-bril op. Tijdens de opgezette live-stream tussen trouwzaal en het brandwondencentrum Groningen, kon de vader van de bruid toch ‘aanwezig’ zijn bij dit belangrijke moment.

 

“Toen ik aankwam zag ik de speciale VR-camera op de eerste rij naast mijn moeder. Ik zag deze camera de hele dag. Dat was geweldig! Daardoor was mijn vader er toch bij. Want je vader hoort toch gewoon op je bruiloft te zijn!” 

Madelon Klok

 

 

 

 

“Het is alsof je er zelf bij bent, alsof je ze aan kan raken. Ik zag hoe gelukkig mijn dochter was. Daar gaat het om. Ik word er heel emotioneel door. Het is toch schitterend dat dit kan.”

Borgert Klok

 

 

 

 

VriendenLoterij Goed Geld Gala
Maandag 19 februari vond het jaarlijkse VriendenLoterij Goed Geld Gala plaats. Tijdens dit Gala maakte de VriendenLoterij bekend hoeveel zij dankzij haar deelnemers kan schenken aan de Nederlandse goede doelen. Op deze dag werd ook de cheque voor dit belangrijke project officieel overhandigd aan de Nederlandse Brandwonden Stichting.

print