Nog twee weken en dan is het zover: Oudjaarsdag. Op veel plekken in Drenthe, Groningen en Friesland worden dan de melkbussen tevoorschijn gehaald om carbid te schieten. De traditie waarbij een melkbus wordt gevuld met carbid en afgesloten met een deksel, die dan met veel kabaal moet ontploffen, is zeker niet ongevaarlijk.

Elk jaar is het wel een paar keer raak. Meerdere carbidschieters krijgen door onvoorzichtigheid het deksel van een melkbus tegen hun hoofd en dat kan ernstige gevolgen hebben. BOCK (Bewust Oplettende Carbid Knaller), de succesvolle campagne voor het veilig laten knallen van carbid, stimuleert daarom dit jaar op het gebruik van een bal bij het knallen. Vanochtend klonk met een harde knal de aftrap voor de campagne van dit jaar ‘Een echte BOCK heeft ballen’. Op een toepasselijke locatie, namelijk het NoordLease voetbalstadion in Groningen.

Jaarlijks slachtoffers
Bij het brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis in Groningen komen jaarlijks slachtoffers binnen met ernstige brandwonden na het carbid schieten. Brandy van Achteren uit Hollandscheveld is een van de mensen die het overkwam. Hij vertelde RTV Drenthe zijn verhaal. Deze ongevallen kunnen voorkomen worden. Een BOCK is onmisbaar bij de traditie van carbidschieten: de BOCK weet er een veilig en gezellig oud en nieuw feest van te maken.

Voetbal in plaats van deksel
Dit jaar is er in de campagne dus extra aandacht voor het gebruik van een bal als deksel. Hierdoor is er minder kans op het exploderen van de melkbus en de impact van een weggeschoten bal op het lichaam is vele malen minder groot dan die van een deksel. Om BOCK-ers op weg te helpen in het veilig knallen, verspreiden de gemeenten de komende weken naast flyers, maar liefst 1500 BOCK-ballen onder de carbidknallers.

Ga jij deze jaarwisseling gezellig met je vrienden carbidschieten? Zorg dan dat er altijd een Bewust Oplettende Carbid-Knaller (BOCK) aanwezig is. De BOCK is op de hoogte van de vijf belangrijke tips over veilig carbidschieten:

 • Bereid je goed voor
  Informeer tijdig bij je gemeente naar de voorwaarden en vergunningen.
 • Bescherm jezelf
  Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril om jezelf te beschermen.
 • Gebruik goed materiaal
  Gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem, schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus, na het ontsteken, niet achteruit kan schieten.
 • Ontsteek het carbid veilig
  Ontsteek de bus met een fakkel op een stok terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat publiek op veilige afstand is.
 • Zorg voor EHBO
  Zorg dat er voldoende blusmiddelen (water om te koelen, blusdeken) aanwezig zijn, zodat je goed kunt handelen mocht er toch iets verkeerd gaan.

…dus wie is bij jullie de BOCK? Een hele fijne en veilige feestdagen!

Meer informatie over de campagne vind je hier.

Samenwerking in Noord Nederland
De BOCK-campagne startte eind 2015 op initiatief van het Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis, Brandweer Drenthe en Stichting Carbidschieten Drenthe. De Nederlandse Brandwonden Stichting ondersteunt de campagne. Inmiddels werken alle gemeenten en de drie veiligheidsregio’s in het Noorden mee en zijn ook particuliere en commerciële partijen nauw betrokken bij de campagne.