Paul - EBA

Op het 19e European Burns Association (EBA) congres in Turijn is Paul van Zuijlen, professor brandwondengeneeskunde en directeur van het Brandwondencentrum Beverwijk, door de leden gekozen als een van de nieuwe bestuursleden van de EBA. “Samenwerking is de sleutel tot een nog betere brandwondenzorg”, aldus Van Zuijlen.

Paul ontvangt EBA felicitatie Met zijn nieuwe positie wil Van Zuijlen een voortrekker zijn van de samenwerking tussen professionals binnen de brandwondenzorg en brandpreventie. “Op Europees niveau worden afspraken en beleid gemaakt die de leidraad voor de nationale regelgeving. Bij complexe onderwerpen en vragen, wordt de EBA benaderd voor advies. Zo kunnen we hierin een grote rol spelen”, vertelt Van Zuijlen.

Als jonge arts leerde Van Zuijlen al hoe belangrijk samenwerking in de zorg voor brandwondenpatiënten is. “Ik werd meteen geïntrigeerd en uitgedaagd door de complexiteit van de brandwondenzorg en de multidisciplinaire zorg.” Jaren later is dat nog onveranderd gebleven. “Na vele internationale samenwerkingen en bezoeken aan wereldwijde brandwondencentra, ben ik ervan overtuigd dat samenwerken de sleutel is tot een nog betere brandwondenzorg voor onze patiënten. Lokaal doen we dit door te werken als een multidisciplinair team. Internationaal door samen te werken als een netwerk van brandwondencentra.”

Een voorbeeld van die samenwerking in Nederland is het project ‘waardegedreven brandwondenzorg’ waarin de zorgprofessionals uit de drie brandwondencentra intensief samenwerken. “In dit landelijke project willen we zorg op maat voor brandwondpatiënten realiseren door kennis vanuit de zorgpraktijk (leren van onze patiënten), wetenschappelijk onderzoek, innovatie, onderwijs en evaluatie beter met elkaar te verbinden. Zo wordt er samen met de patiënt onder andere gekeken naar wat het beste moment is voor een huidtransplantatie en wat de relevante uitkomsten zijn voor de patiënt. Het zou mooi zijn als we dit soort projecten ook op Europees niveau kunnen realiseren,” legt Van Zuijlen uit.

De plastisch chirurg heeft inmiddels jarenlange nationale en internationale ervaring in de brandwondenzorg. Hij wil zich daarom nu op het hoogste niveau inzetten om de brandwondenzorg nog beter te maken. “Brandwondengeneeskunde is teamsport. Je bent daarin een onderdeel van een netwerk. De komende jaren wil ik de samenwerking nog verder verbeteren, zowel in Nederland als in Europa. Het is een voorrecht om hieraan te mogen bijdragen op een Europees niveau. Ik ga deze uitdaging dan ook vol enthousiasme aan”, vertelt van Zuijlen.

De European Burns Association is een organisatie die samenwerking tussen brandwondenspecialisten binnen Europa faciliteert. Dit doen zij onder andere door het uitgeven van een internationaal peer-reviewed tijdschrift over de brandwondenzorg en preventie, maar ook door een tweejaarlijks congres te organiseren. Lees hier meer over de EBA.

 

print