Wist je dat wij in 2017 vanuit Brandwondenzorg Nederland maar liefst 88 artsen en 31 verpleegkundigen uit algemene ziekenhuizen hebben opgeleid tot brandwondenprofessional? Belangrijk, want patiënten met ernstige brandwonden worden in Nederland vrijwel altijd eerst naar het dichtstbijzijnde algemene ziekenhuis gebracht. Daar vindt dan de eerste behandeling plaats. Indien nodig volgt verwijzing naar één van de drie brandwondencentra (Groningen, Beverwijk of Rotterdam).

Cursus ‘Emergency Management of Severe Burns’ (EMSB)
De juiste eerste opvang is noodzakelijk voor het verdere herstel. Het genezingsproces, de behandeling én het eindresultaat (littekens of geen littekens)…alles hangt af van hoe de eerste opvang van de patiënt is. Het is daarom van het grootste belang dat artsen en verpleegkundigen die zich met de eerste opvang van traumapatiënten bezighouden, opgeleid worden in de opvang van brandwondenpatiënten. Dit geldt ook voor artsen werkzaam in rampgebieden of in geïsoleerde omstandigheden. Tijdens de cursus ‘Emergency Management of Severe Burns’ (EMSB) leren artsen en gespecialiseerde verpleegkundigen hoe patiënten met ernstige brandwonden volgens de ABCDE-methode opgevangen en behandeld moeten worden. De Nederlandse Brandwonden Stichting organiseert deze cursus in samenwerking met het Ministerie van Defensie en medewerkers van de drie Nederlandse brandwondencentra.

Wat houdt de cursus EMSB in?
Tijdens een intensieve ééndaagse training leren artsen en verpleegkundigen hoe zij ernstige brandwondenpatiënten volgens protocol opvangen en behandelen. De cursus bestaat uit een theoretisch deel met veel aandacht voor de medische achtergronden. Daarna worden middels interactieve discussies in kleine groepen specifieke onderwerpen en casussen besproken. Er vindt een praktijkgedeelte plaats met lotuspatiënten. Ten slotte wordt de cursus afgesloten met een schriftelijk en praktijkexamen.
De instructeurs en coördinatoren zijn allen ervaren artsen en verpleegkundigen op het gebied van brandwondenzorg en spoedeisende hulp. De groep bestaat uit maximaal 24 cursisten.

Interesse? Neemt contact met ons op!
Ben je een arts of gespecialiseerde verpleegkundige en heb je interesse in deelname aan de cursus EMSB? Op deze pagina staan de actuele cursusdata en in de nieuwe brochure vind je meer inhoudelijke informatie over de cursus. Ook kan je contact opnemen met Hery Sentel via [email protected] of 0251 – 27 55 60.

Het beoordelen van brandwonden bij een lotuspatiënt tijdens de cursus EMSB