Eind maart heeft de honderdste Rotterdamse brandwondenpatiënt zijn account geactiveerd in het nazorgportaal. Onder leiding van Anneke van de Steenoven is er in het brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis de afgelopen maanden hard gewerkt om patiënten de mogelijkheid te bieden het portaal te gebruiken.

Het nazorgportaal is een persoonlijke gezondheidsomgeving die alleen toegankelijk is voor brandwondenpatiënten, hun naasten en hun zorgverleners. Het portaal bevat informatie en tools die de patiënt kunnen helpen bij het herstel na brandwonden, op zowel fysiek, psychisch als sociaal gebied. Bijzonder is de keuzehulp voor littekenbehandeling. Deze helpt de patiënt en behandelaar om de littekenbehandeling te kiezen die het best bij de context van de patiënt past en stimuleert ‘gedeelde besluitvorming’.

De implementatie van dit nieuwe platform liep door corona echter wat vertraging op, maar inmiddels kunnen mensen met brandwonden in alle drie de Nederlandse brandwondencentra gebruik maken van het nazorgportaal. Hiermee krijgt het nazorgportaal steeds meer een vaste plek in de brandwondenzorg.

De patiënten die toegang hebben tot het nazorgportaal zijn positief: ze ervaren het als een steuntje in de rug. Met name de betrouwbare informatie in het portaal wordt gewaardeerd.

“Ik heb op Google gezocht, maar dan kom ik op allerlei sites waarvan ik niet weet of de informatie klopt of dat het verkooppraatjes zijn. In het nazorgportaal heb ik alle informatie op één plek en weet ik dat die betrouwbaar is. Dat maakt het wel een stuk makkelijker,” vertelt een van de gebruikers van het nazorgportaal.

Maar ook de zorgprofessionals zijn enthousiast. “Vaak vertel ik patiënten tijdens een afspraak heel veel. Ik verwijs ze nu dan ook naar het nazorgportaal. Daar kunnen ze op hun gemak alles nog een keer lezen en mij eventueel een vraag stellen,” legt een zorgverlener uit.

Ondanks dat de eerste reacties positief zijn, zijn er ook nog mogelijkheden voor verbetering en uitbreiding om het platform verder te optimaliseren. Hierbij worden zowel patiënten als zorgverleners geïnterviewd om het portaal nog beter aan te kunnen laten sluiten bij hun wensen. Tevens wordt er binnenkort gestart met de ontwikkeling van een nazorgportaal speciaal voor kinderen en hun familie. Zodat ook zij gebruik kunnen maken van deze digitale ondersteuning.

Meer weten over het nazorgportaal? Bezoek de site hier.

print