De donkere dagen zijn aangebroken. Mensen nemen maatregelen om inbrekers buiten de deur te houden. Maar niet alleen inbrekers, ook de sluipmoordenaar koolmonoxide (CO) wil je buiten houden.

18 oktober, Rotterdam: vier mensen naar ziekenhuis na inademen koolmonoxide.
29 oktober, Helvoirt: twee volwassenen en twee kinderen zakten in hun woning in elkaar na het inademen van koolmonoxide.
31 oktober, Amsterdam: twee mensen zijn gewond geraakt na het inademen van koolstofmonoxide in hun huis in Zuidoost.
2 november, Deurne (België): zeven mensen gewond geraakt door koolmonoxide, twee mensen zijn er slecht aan toe.
7 november, Groningen: gezin naar Universitair Medisch Centrum Groningen gebracht na onwelwording door koolmonoxide.

Hierboven een greep uit enkele nieuwsberichten van de afgelopen weken. Meerdere gewonden door koolmonoxide, veroorzaakt door een geiser of gaskachel, maar vaker nog door een (moderne) cv-ketel.

Moderne cv-ketel
Wat veel mensen niet weten, is dat je ook met een (moderne) cv-ketel kans loopt op een koolmonoxidevergiftiging. Sterker nog: in bijna de helft van de ongevallen met koolmonoxide, blijkt de verkeerd geïnstalleerde of slecht onderhouden cv-ketel de oorzaak. Het is dus belangrijk maatregelen te treffen om de sluipmoordenaar koolmonoxide buiten de deur te houden.

Onduidelijke symptomen
Een ander gevaar van koolmonoxide is dat de symptomen van een vergiftiging lijken op vage griepklachten en daarom vaak niet als koolmonoxidevergiftiging worden herkend. Je kunt last krijgen van lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook kun je je verward voelen. Bij een hoge concentratie zijn de gevolgen ernstiger, zoals bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade en uiteindelijk kun je overlijden.

Wat kun je doen?
– Laat de cv-installatie jaarlijks onderhouden.
– Hang koolmonoxidemelders op. In de bronruimte, dus waar de ketel, geiser of kachel hangt, aan het plafond. In overige ruimtes zoals slaapkamers moet de melder op ademhoogte. Bekijk hier het plaatsingsadvies.
– Ventileer continu: zorg dat er altijd een raampje of rooster openstaat.
– Door weersomstandigheden kan de afvoer van de ketel naar buiten losraken of beschadigen. Controleer de afvoer daarom maandelijks.

In februari 2018 voeren Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting (onderdeel van Brandwondenzorg Nederland) een publiekscampagne om ongevallen als gevolg van koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Uit cijfers blijkt dat juist in die maand de meeste doden vallen door koolmonoxidevergiftiging. Aangezien het stookseizoen net is begonnen, vragen we in november ook  aandacht voor dit onderwerp. Meer informatie over koolmonoxide en het voorkomen van een koolmonoxidevergiftiging is te vinden op www.brandweer.nl/CO.