Brandwondenlittekens kunnen zorgen voor fysieke beperkingen. Dat is vervelend. Huidtherapie kan verlichting brengen. Een huidtherapeut kan de littekens niet geheel laten verdwijnen, maar middels verschillende therapieën de klachten wel verminderen.

Wat is een huidtherapeut?

Huidtherapeuten behandelen mensen met een zieke of beschadigde huid zoals acne, (brandwonden)littekens en oedeem. Doel van de behandeling is het opheffen, verminderen of voorkomen van de huidaandoening. Huidtherapeuten staan geregistreerd bij de Stichting Kwaliteitsregister Paramedici. Anders gezegd: iemand die zichzelf huidtherapeut mag noemen heeft een vierjarige hbo-opleiding gevolgd en behandelt een scala aan huidaandoeningen. Elke huidtherapeut in Nederland kan littekens behandelen. Dit behoort tot de basiskennis van de huidtherapeut. Maar er zijn ook huidtherapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van brandwondenlittekens. Deze huidtherapeuten hebben nog een jaar extra bijscholing gevolgd gericht op brandwondenzorg en zijn aangesloten bij het Netwerk Huidtherapie na Brandwonden.

Wat kan een huidtherapeut betekenen?

Littekens van ernstige brandwonden gaan helaas niet meer weg. Ook de huidtherapeut kan dat helaas niet veranderen. Wat de huidtherapeut wél kan doen, is verlichting en verzachting geven. Littekens soepeler maken of roodheid laten afnemen. Realiseer dat elke huid en elk litteken anders is. Tijdens een eerste gesprek geeft de huidtherapeut een reëel beeld waar voor iemand de verbetering zit.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van huidtherapie of ben je op zoek naar een gespecialiseerde huidtherapeut bij jou in de buurt? Lees dan hier verder.