POSAS, het meetinstrument voor de littekenkwaliteit in de brandwondenzorg, is vernieuwd. De belangrijkste verandering is dat de mening van brandwondenpatiënten is meegenomen in de ontwikkeling van de nieuwste versie. “Een belangrijke stap om de zorg voor patiënten nog beter te maken”, aldus plastisch chirurg en projectleider Paul van Zuijlen.

De POSAS, een afkorting voor Patient and Observer Scar Assessment, is zowel in Nederland als in het buitenland het meetinstrument voor de kwaliteit van littekens. Hierin wordt zowel gevraagd naar de mening van de arts als die van de patiënt over de littekens. Tot op heden was in de ontwikkeling van de vragenlijst echter niet gevraagd wat patiënten belangrijk vonden tijdens deze beoordeling van hun littekens. “Voorheen gingen we ervan uit dat ze het litteken niet goed konden beoordelen, omdat ze er geen verstand van hadden. Daar is met de POSAS verandering in gekomen”, vertelt Van Zuijlen.

De medisch directeur van het Brandwondencentrum in het Rode Kruis Ziekenhuis werkte voor de optimalisatie samen met de andere twee Brandwondencentra in Nederland (Groningen en Rotterdam). “We hebben de vragenlijst verbeterd en getest in de praktijk. Daarbij hebben we gevraagd wat patiënten belangrijk vonden. De mening van de patiënt staat steeds meer centraal in de behandeling, dus het is ook van groot belang om die mee te nemen in de verbetering van de meetinstrumenten.”

Omdat het meetinstrument ook in het buitenland wordt gebruikt, is de mening van internationale collega’s meegenomen. “Inmiddels is de POSAS beschikbaar in het Nederlands en Engels. Maar we willen deze ook in andere talen beschikbaar maken”, legt Van Zuijlen uit. “In Nederland is de mening van de patiënt erg belangrijk. Die stappen moeten ook in het buitenland worden gezet, maar daarvoor is een intensieve Europese samenwerking tussen de brandwondencentra nodig.”

Meer lezen over de POSAS 3.0 of de nieuwste versie aanvragen, doe je hier.

print