Esthetisch

Er zijn ook mogelijkheden om het uiterlijk van uw  littekens te verbeteren en minder te laten opvallen. Wij vertellen u hieronder graag kort over de mogelijkheden. Raadpleeg voor meer informatie uw nazorgverpleegkundige of behandelend arts in het brandwondencentrum.

 • Laseren

  Twee à drie jaar na uw brandwondenongeval kan een laserbehandeling uitgerijpte littekens helpen verminderen. Hiervoor wordt een special fractionele CO2 laser gebruikt. Deze laser zorgt ervoor dat de structuur van uw huid verbetert en heeft op uw littekens een ‘schurende’ werking waardoor de huid vlakker wordt.

 • Medische tatoeage

  Ook een medische tatoeage kan een optie zijn om uw littekens minder te laten opvallen. Bij dermatografie, ook wel medische tatoeage genoemd, injecteert een huidtherapeut kleurpigmenten met behulp van tatoeage-apparatuur. De gekozen pigmentstoffen benaderen de natuurlijke kleur van de huid zo goed mogelijk. Dit zorgt ervoor dat uw littekens meer de kleur krijgen van uw natuurlijke huid en minder zichtbaar zijn. Dermatografie is een voorbehouden handeling, dat betekent dat deze behandeling alleen door bevoegde huidtherapeuten uitgevoerd mag worden. Verschillende huidtherapeuten hebben zich gespecialiseerd in het zetten van medische tatoeages.

 • Kaalheid tegengaan met haarstamceltherapie

  Het kan zijn dat er door uw littekens kale plekken op uw hoofd ontstaan. Haarstamceltherapie kan dan een oplossing zijn. Bij deze behandeling worden haarstamcellen uit het donorgebied gehaald (behaarde huid). Deze haarstamcellenworden daarna getransplanteerd naar het ontvangstgebied (kale huid). Vraag uw arts naar de mogelijkheden.

 • Camouflage

  Met camouflage kunt u littekens minder opvallend maken. Speciale make-up maskeert de kleuren en deels ook het hobbelige van de huid. Opgeleide camouflagistes kunnen u leren hoe u uw littekens het beste ‘onzichtbaar’ kunt maken. Dit kan voor u de drempel verlagen om bijvoorbeeld naar een feestje of het theater te gaan. Het adres van een ervaren camouflagiste kunt u opvragen bij de polikliniek van het brandwondencentrum.

 • Plastische chirurgie

  De mogelijkheden om brandwondenlittekens door middel van plastische chirurgische operaties weg te werken zijn beperkt. We weten echter dat alle littekens na twee of drie jaar tot rust komen, de kleur zal bijtrekken en het litteken zal vlakker worden.