Brandwondenpatiënten vormen een aparte categorie ongeval slachtoffers. Slachtoffers van brand blijven tijdens het ongeval vaak bij bewustzijn, zelfs al lopen zij een zeer uitgebreid letsel op. Zo kan uw collega zich bijvoorbeeld, zelfs na lange tijd, het ongeval herinneren alsof het gisteren plaatsvond.

Herstel vraagt energie

Het herstel van de huid neemt, afhankelijk van de diepte van de verbranding, enkele weken tot een aantal jaren in beslag. Herstel na de beschadiging van de huid door brandwonden vraagt veel energie van het lichaam. Daardoor is de collega sneller moe. Het is van het allergrootste belang dat uw collega goed luistert naar zijn of haar lichaam en zeer gecontroleerd de werkzaamheden weer oppakt.

Eerste ontmoeting

Andere werknemers zijn niet gewend om met personen met brandwonden en een veranderd uiterlijk om te gaan. De eerste ontmoeting kan daarom wat onwennig zijn. Wanneer een collega een gezichts- en/of zichtbare verbranding heeft opgelopen, zal zijn omgeving moeten wennen aan zijn of haar uiterlijk. De collega voelt dit aan en kan moeite hebben om weer voor het eerst aan het werk te gaan.

Goede begeleiding

De meeste voorkomende fout in het omgaan met mensen die een brandwondenongeval hebben meegemaakt is het stigmatiseren en denken in een neerwaartse spiraal. Duw hem niet in een slachtofferrol. Ga er ook niet vanuit dat ‘getekend voor het leven’ betekent dat hij niet ‘normaal’ kan functioneren. Integendeel, juist de komende periode is van groot belang om te leren leven met het ongeval en de gevolgen daarvan. Uw werknemer heeft veel meegemaakt, maar is nog steeds dezelfde persoon met dezelfde potentiële vaardigheden en hetzelfde karakter.

Goede begeleiding bij terugkeer naar het werk kan veel problemen voorkomen. Dit begint met het voorbereiden van de collega’s en de betrokken werknemer. Zorg dat iedereen die met de college werkt het onderwerp brandwonden besproken heeft en de gevolgen voor de komende periode begrijpt. Bij het wennen op het werk zijn de werknemer, de naaste collega’s en de directe leidinggevende betrokken. Om dit totale proces te begeleiden, kunt u ondersteuning vragen aan medewerkers van het brandwondencentrum.