Donderdag 8 maart vond de jaarlijkse Wetenschapsdag Brandwondenonderzoek plaats. Een dag waarin de voortgang van het lopende brandwondenonderzoek wordt gepresenteerd. Al dit onderzoek wordt gefinancierd door de Nederlandse Brandwonden Stichting. Doel van het onderzoek is om de zorg en kwaliteit van leven voor mensen met brandwonden te verbeteren. Net als de brandwondenzorg zelf, is ook het brandwondenonderzoek ontzettend veelzijdig. Daarom lichten we hieronder enkele onderzoeken toe:
Kweken van huid (tissue engineering)
Bij ernstige brandwonden wordt gezonde huid van een andere plek van het lichaam getransplanteerd. Soms is de wond dusdanig groot, dat er simpelweg niet genoeg huid is om te transplanteren. Hier komt tissue engineering om de hoek kijken: het kweken van nieuwe huid in het lab. Deze nieuwe huid is opgebouwd uit huidcellen van de patiënt zelf, met een klein beetje hulp van buitenaf. In de praktijk zal dit o.a. voor de jonge brandwondenpatiëntjes een uitkomst zijn. Op dit moment moet zo’n patiëntje na het ongeval nog veel operaties ondergaan. De littekens groeien immers niet met de huid mee en moeten door de operaties steeds een beetje opgerekt worden. De behandeling met deze opgekweekte huid leidt tot een mooiere wondgenezing met minder littekens en de verwachting is daarom dit op den duur veel minder operaties nodig zijn.
Video-interactie begeleiding
Wanneer een kindje met brandwonden in een brandwondencentrum beland, zal hij of zij talloze pijnlijke verbandwissels moeten ondergaan. Verbandwissels waarbij interactie tussen het kind en de verpleegkundige een grote rol speelt, dit heeft namelijk een positieve invloed op de pijn van het kind. In de brandwondencentra in Groningen en Rotterdam is onderzoek gedaan naar het gebruik van video-interactie begeleiding (VIB). De verpleegkundigen worden gefilmd tijdens de verbandwissels van het kindje en deze beelden worden daarna samen met een begeleider bekeken en besproken. Doel hiervan is om de interactie tussen kind en verpleegkundige te verbeteren.
Het meten van brandwondenlittekens door 3D camera
Littekens kunnen leiden tot fysieke en psychologische klachten. Om de effecten van een littekenbehandeling goed te kunnen beoordelen zijn er betrouwbare meetmethoden nodig. Op deze manier kan nauwkeurig worden bijgehouden hoe de wondgenezing verloopt en of een littekenbehandeling effectief is. Er zijn dure ofwel ‘high tech’ 3D technieken op de markt die deze metingen nauwkeurig kunnen uitvoeren. Sinds kort zijn er ook goedkope ‘low end technologie’ 3D camera’s beschikbaar (welke geïntegreerd kunnen worden in de iPhone 10) die op een simpele wijze snel kunnen meten. Er wordt gekeken of deze 3D camera ook geschikt en betrouwbaar is voor het meten van brandwondenlittekens. Gezien de prijs en gebruiksvriendelijkheid zou dat ideaal zijn!
Het namaken van elastisch kraakbeen voor neus en oren
Soms in het gezicht van een brandwondenslachtoffer zo ernstig verbrand, dat ook de oren en neus ernstig aangetast en misvormd kunnen zijn. De oorschelpen en neusvleugels zijn heel belangrijk om hun zintuigelijke functies (horen en ruiken) goed uit te kunnen voeren. Daarom zou het mooi zijn om hiervan een soort reconstructie te kunnen maken. Maar daar is kraakbeen voor nodig. Het kraakbeen in neus en oren is echter zeer elastisch en hierdoor heel moeilijk om na te maken. Met behulp van tissue engineering en 3D bioprinting wordt geprobeerd om dit kraakbeen na te maken. Voor het bioprinten van kraakbeen is zogenaamde bio-inkt nodig, onder andere gemaakt van eiwitten die in kraakbeen voorkomen. Er wordt gekeken met welke elementen bio-inkt gemaakt kan worden waarmee kraakbeen geproduceerd kan worden met de juiste structurele en mechanische eigenschappen. In de toekomst hopen de onderzoekers van deze bio-inkt een goed functionerende neus of oor te kunnen maken.