Na anderhalf jaar zwoegen tijdens de Opleiding Brandwonden Verpleegkunde (OBV), was het voor de studenten uit de drie brandwondencentra Groningen, Beverwijk en Rotterdam gisteren tijd voor spreekwoordelijke kers op de taart: de eindpresentaties en diploma-uitreiking!

Tien gespannen gezichten, omringt door hun trotse familie en collega’s uit de brandwondenwereld, luisterden aandachtig naar de lezing van dr. Alette de Jong over brandwondwondenverpleegkunde. Een beroep waar je behoorlijk wat superpower voor nodig hebt. De technische competenties van een Intensive Care-verpleegkundige, maar ook bekwaamheid op het gebied van wondzorg, kinderverpleegkunde en psychische ondersteuning. Een nog vrij onbekend specialisme ook, waarin Nederland voorop loopt op de rest van de wereld met de enige opleiding tot brandwondenverpleegkundige ter wereld!

Na de lezing is het tijd voor de studenten om hun onderzoek toe te lichten. De ‘Journal Club’, het literatuuronderzoek dat alle studenten moeten afronden, loopt als rode draad door de zes modules van de opleiding heen. In vier groepjes van 2 a 3 personen werden de eindpresentaties verzorgd, waarbij studenten Saskia Schrijver en Marjolein Heere van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk het spits mochten afbijten.

Na hun presentatie over het nut van nuchterheid van kinderen voor de wondverzorging met midazolam en morfine, is Saskia opgelucht dat het er op zit. “Ik ben 2,5 jaar geleden komen werken in het RKZ als kinderverpleegkundige. Toen ik deze mogelijkheid tot specialisatie kreeg, heb ik de kans met beide handen aangegrepen. De opleiding biedt verdieping en uitdaging. Niet onbelangrijk: door het OBV-diploma mag ik nu zelfstandig als brandwondenverpleegkundige aan de slag!”

Na de lunch komen de overige drie groepjes aan de beurt. Marelvis Sabina, Elody Noordman en Kim Boekholt van het Martini Ziekenhuis in Groningen bespreken het effect van hydrotherapie bij patiënten met brandwonden, gericht op bacteriële kolonisatie. Emilie Duijn en Sharon Koster uit Beverwijk vertellen over de invloed van isolatie op het psychisch welbevinden van de patiënt. En als laatste bespreken Jessica de Rooij, Berthina Tanis-Sperling en Marc Noorthoek van het Maasstadziekenhuis in Rotterdam de vraag of lachgas een goed alternatief is om de wondverzorging minder stressvol te laten verlopen.

Vier interessante en zinvolle onderzoeken, die stuk voor stuk onder de loep werden genomen door de vakkundige jury. Alle studenten zijn glasrijk geslaagd voor hun opleiding en de drie brandwondencentra hebben er nu 10 zeer bekwame brandwondenverpleegkundigen bij!

print