Woensdag 16 oktober is de Maasstad Verpleegkunde Prijs voor de derde keer uitgereikt. Het doel van de prijs is het bevorderen van verpleegkundig onderzoek in het Maasstad Ziekenhuis. Dit jaar waren er meer inzendingen van verpleegkundigen dan ooit tevoren. Van alle inzendingen waren 4 kandidaten genomineerd, die afgelopen woensdag vol enthousiasme hun onderzoek gepresenteerd hebben.

Nicole Trommel, researchverpleegkundige bij het Brandwondencentrum, won de eerste prijs met haar onderzoek naar verpleegkundige problemen bij patiënten met TEN (Toxic Epidermal Necrolysis) en SJS (Stevens-Johnson Syndrome). Dit betekent dat zij vanuit het Maasstad Ziekenhuis wordt genomineerd voor de Santeon Verpeegkundige Prijs op 22 november. Daarnaast ontving zij een cheque van € 600, die ze mag besteden aan een congres of symposium naar keuze.

Laura Karels won met haar onderzoek naar de behoefte aan een respijthuis bij mantelzorgers de tweede prijs, een cheque van €400. Jacqueline Kleijnjan werd derde met haar onderzoek naar verpleegkundige interventies bij peritoneale dialyse-patiënten met depressieve klachten. Zij won een cheque van € 200. Denise Mans kreeg voor haar onderzoek naar het toepassen van Family Integrated Care op de IC een eervolle vermelding.

De prijzen werden uitgereikt door prof. dr. Angelique Weel. Angelique gaf de aanwezigen een mooie boodschap mee: er is binnen de medische wereld veel aandacht voor biomedisch en fundamenteel onderzoek. Nu is de tijd dat ook verpleegkundig onderzoek beter op de kaart gezet wordt, om juist patiënt gerelateerde items onder de aandacht te brengen. Verpleegkundigen hebben een belangrijke rol in Value Based Health Care en die rol kan worden uitgebreid. De organisatoren van de prijs hopen dan ook dat verpleegkundigen in het Maasstad Ziekenhuis met plezier verpleegkundig onderzoek uit blijven voeren en hopen volgend jaar opnieuw op een toename van het aantal inzendingen.

print