Als verpleegkundige en onderzoeker je internationaal inzetten voor een betere brandwondenzorg? Alette de Jong geeft het voorbeeld!

Al jaren is Alette in het brandwondencentrum van het Rode Kruis ziekenhuis te vinden. Eerst als brandwonden- en IC-verpleegkundige, maar door de jaren heen heeft ze zich ontwikkeld tot senior verpleegkundig onderzoeker. Sinds een aantal jaar is ze ook actief om de brandwondenzorg op een Europees niveau te verbeteren. “Ik wil graag dat alle verpleegkundigen, in Nederland maar juist ook in het buitenland, met elkaar in contact komen. Zelf heb ik namelijk gemerkt dat je enorm veel leert van de uitwisseling van ervaringen en kennis met collega’s.”

Sinds drie jaar is Alette lid van het bestuur bij de European Burns Assocation (EBA) en sinds september 2022 is ze secretaris. De EBA is een organisatie die fungeert als een forum om communicatie en samenwerking tot stand te brengen. Daarbij ook alle aspecten van de preventie en behandeling van brandwonden bestudeert en de organisatie die expertise en kennis op het gebied van brandwondenzorg over het hele continent deelt. Voor de ervaren onderzoeker een unieke positie. Ze is de eerste verpleegkundige in het bestuur, maar ook de eerste verpleegkundige die secretaris is geworden. “Er zijn wel verpleegkundigen betrokken bij de commissies van de EBA, maar tot op heden nog niet in het bestuur. Een mooie ontwikkeling voor het positioneren van het vak.”

Toen ze een aantal jaar geleden de vacature bij de EBA voorbij zag komen, was Alette meteen enthousiast. “Tuurlijk wilde ik mij op deze manier inzetten voor de rol van verpleegkundigen en een nog betere brandwondenzorg.” Haar doel is om de verpleegkundigen meer met elkaar in contact te brengen. “Je kunt daar zoveel van leren. Er zijn namelijk veel verschillen tussen de Europese brandwondencentra. Een voorbeeld is dat verpleegkundigen in sommige andere landen veel meer regie hebben dan hier in Nederland. Door met de toegewijde professionals in gesprek te gaan, kun je kijken waar we elkaar kunnen helpen.”

Sinds kort is Alette dus secretaris bij de EBA en ze is enthousiast om die nieuwe rol vorm te geven. “Ik moet er nog even inkomen natuurlijk, maar dat komt vast goed.” Als enige verpleegkundige in het bestuur wil ze er in de toekomst graag voor zorgen dat haar opvolger ook een verpleegkundige is. “Dat zou erg mooi zijn en zeker een toevoeging voor de organisatie. Ik wil mijn enthousiasme graag overbrengen zodat de club verpleegkundigen sterk en stevig wordt, maar ook zeggenschap heeft. Ook op Europees niveau.”

print