‘Stop immediately, de cursusleider loopt op één van de huidtherapeuten af die een nieuwe techniek ‘Connective Tissue’ oefent op de rug van een andere huidtherapeut. Ze beweegt de huid te ver door. Hierdoor kan er juist irritatie aan het litteken ontstaan in plaats van verlichting. Connective Tissue staat ook wel bekend als bindweefselmassage voor littekens. Bij deze techniek wordt de huid als het ware ‘losgemaakt’ van de onderste laag. Een uiterst secuur werkje met een hele precieze timing. Belangrijk is ook het stadium van het litteken. Pas je deze techniek toe op een ‘vers’ litteken en beweeg je te ver door, dan kun je het litteken beschadigen.

De theorie achter deze techniek heeft expert connective tissue, meneer Willie Fourie, in de ochtend verteld. Nu is het tijd voor alle huidtherapeuten om te oefenen en leren voelen hoe de beweging gaat en wanneer ze moeten stoppen. In de zaal staan bedden waar huidtherapeuten op elkaars rug oefenen of op de littekens van mensen met brandwonden die vanuit de patiëntenvereniging aanwezig zijn. Willie Fourie loopt door de zaal, geeft aanwijzingen en helpt iedereen op weg. Ontspannend is zo’n huidtherapie op je litteken niet, het kan zelfs erg pijnlijk zijn. Maar het uiteindelijke effect van deze nieuwe techniek is dat er beweeglijkheid tussen de twee lagen ontstaat en je soepeler in je vel zit en makkelijker kan bewegen.

Video: Expert connective tissue, Willie Fourie, legt aan een huidtherapeut uit hoe ze de huid moet bewegen én wanneer ze moet stoppen.

Achtergrondinformatie
Deze nascholing wordt jaarlijks georganiseerd door de Brandwonden Stichting voor huidtherapeuten die de post-hbo opleiding ‘Huidtherapie na Brandwonden’ hebben gevolgd. Deze opleiding is ontwikkeld door Hogeschool Utrecht in samenwerking met de Brandwonden Stichting en specialisten uit de Nederlandse en Belgische brandwondenzorg. Huidtherapeuten met deze opleiding kunnen bijvoorbeeld helpen met litteken-, camouflage- en oedeemtherapie.

Interesse in huidtherapie voor je littekens?
Huidtherapie kan helpen om littekens soepeler te maken of roodheid af te laten nemen. Realiseer dat elke huid en elk litteken anders is. Tijdens een eerste gesprek geeft de huidtherapeut een reëel beeld waar voor u de verbetering zit. Meer informatie over huidtherapie en een overzicht van huidtherapeuten die zijn gespecialiseerd in brandwonden, vind je hier.

Foto: Huidtherapeuten oefenen met de connective tissue techniek.

20170506_121116