Endotheelcellen uit vetweefsel bruikbaar voor opkweken nieuwe huid voor brandwondenpatiënten

Bij patiënten met grote en diepe brandwonden is het verwijderen van het verbrande weefsel en vervolgens het transplanteren van gezonde huid op de wond een veelgebruikte behandelmethode. Helaas is er niet altijd genoeg gezonde huid ‘over’ om te kunnen transplanteren op de brandwonden. Daarom wordt er onderzoek gedaan naar geavanceerde therapieën op basis van tissue engineering: het opkweken van nieuwe huid – opgebouwd uit huidcellen van de patiënt zelf – in een laboratorium. Hanneke Monsuur promoveert met haar proefschrift ‘Understanding endothelial cell behavior for regenerative medicine strategies’ op woensdag 14 februari aanstaande bij VUmc. Haar onderzoek werd mogelijk gemaakt door de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Uniforme classificatie voor brandwonden resulteert in betere behandelkeuzes wereldwijd

Donderdag 1 februari aanstaande promoveert Mariëlle Jaspers met haar proefschrift ‘Beyond the skin: new insights in burn care’ aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Voor een goede behandeling van brandwonden is een adequate beoordeling van de ernst of ‘diepte’ van de brandwond essentieel. Mariëlle Jaspers presenteert in haar promotieonderzoek een nieuw schema ter beoordeling van brandwonden. Internationaal gebruik van deze classificatie kan leiden tot een betere vergelijking van klinische studies wereldwijd en daarmee een verbetering van de wondbehandeling bij brandwonden.

Nederland is tien zeer bekwame brandwondenverpleegkundigen rijker

Na anderhalf jaar zwoegen tijdens de Opleiding Brandwonden Verpleegkunde (OBV), was het voor de studenten uit de drie brandwondencentra Groningen, Beverwijk en Rotterdam gisteren tijd voor spreekwoordelijke kers op de taart: de eindpresentaties en diploma-uitreiking! Tien gespannen gezichten, omringt door hun trotse familie en collega’s uit de brandwondenwereld, luisterden aandachtig naar de lezing van dr.…

Nieuwe behandeling schakelt resistente bacteriën uit

Steeds meer mensen overlijden aan infecties omdat antibiotica niet aanslaan. Antibiotica-resistentie heet dat. Ook brandwondenpatiënten krijgen steeds vaker levensbedreigende infecties. Hoe genees je bacteriële infecties die niet te bestrijden zijn met antibiotica?

Feestdagen geven met 135 slachtoffers extra drukte in brandwondencentra

Gedurende de feestdagenperiode – van zaterdag 23 december t/m woensdagochtend 3 januari – hebben 135 slachtoffers zich in de brandwondencentra in Groningen, Beverwijk of Rotterdam gemeld na een brandwondenongeval. Bij 27 mensen waren de brandwonden dusdanig ernstig dat zij moesten worden opgenomen in een van de drie brandwondencentra.

Houd de kerstdagen gezellig én veilig!

Veilige kerstdagen De kerstdagen komen er weer aan! Een mooie tijd om door te brengen met familie en vrienden. Samen een fikse boswandeling maken, een kerstfilm kijken en natuurlijk het uitgebreide kerstdiner… gezellig! Brandbare vloeistoffen Helaas zijn de feestdagen niet voor iedereen alleen maar gezellig. Tijdens de kerstdagen lopen veel mensen brandwonden op. Onder andere…

Een echte BOCK heeft ballen!

Nog twee weken en dan is het zover: Oudejaarsdag. Op veel plekken in Drenthe, Groningen en Friesland worden dan de melkbussen tevoorschijn gehaald om carbid te schieten. Deze traditie is zeker niet ongevaarlijk.

ScarCon ETRS congres 2018

Op 31 mei en 1 en 2 juni vindt het gezamenlijke congres van ScarCon en European Tissue Repair Society 2018 plaats in Amsterdam. Op dit congres zullen de nieuwste bevindingen besproken en gedemonstreerd worden op het gebied van fibrose en littekenbehandeling in de meest brede betekenis.

Houd ook de sluipmoordenaar koolmonoxide buiten de deur

Het stookseizoen is nog maar net begonnen en de eerste berichten over koolmonoxide-ongevallen stromen alweer binnen. Jaarlijks zijn er honderden gevallen van koolmonoxidevergiftiging, veroorzaakt door een geiser of gaskachel, maar vaker nog door een (moderne) cv-ketel. Het is dus belangrijk maatregelen te treffen om de sluipmoordenaar koolmonoxide buiten de deur te houden.