Symposium Brandwondenzorg Nederland

Professionals binnen de brandwondenzorg zijn op 28 juni 2024 van harte welkom om deel te nemen aan het symposium ‘Samen voor de beste brandwondenzorg’. De brandwondencentra van het Martini Ziekenhuis, het Rode Kruis Ziekenhuis en het Maasstad Ziekenhuis kiezen ervoor om met de Brandwonden Stichting vanaf 2024 de gezamenlijke projecten onder één noemer te brengen:…

Benoeming verantwoordelijken Alliantie Brandwondenzorg Nederland

Vanaf heden worden de gezamenlijke projecten in de drie Nederlandse brandwondencentra (Groningen, Beverwijk & Rotterdam) samengebracht onder de Alliantie Brandwondenzorg Nederland. Deze Alliantie bestaat uit acht organisaties, waaronder de drie brandwondencentra en de Nederlandse Brandwonden Stichting, die intensief samenwerken om brandwonden te voorkomen en de behandeling van en zorg voor patiënten met brandwonden verder te…

Grotere rol oudejaarsvuurwerk in brandwondencentra tijdens jaarwisseling

De drukte in de drie Nederlandse brandwondencentra (Groningen, Beverwijk en Rotterdam) rondom Oud & Nieuw was vergelijkbaar met vorig jaar. Opvallend is dat de centra meer patiënten zagen die brandwonden opliepen door categorie 2 vuurwerk, het vuurwerk dat alleen tijdens de jaarwisseling mag worden afgestoken. Ook werden de centra veel benaderd door andere ziekenhuizen voor…

Onderzoek naar de belangrijkste uitkomsten voor patiënten met brandwonden

Wetenschappers in de drie verschillende Nederlandse brandwondencentra (Groningen, Beverwijk en Rotterdam) werken dagelijks aan het verbeteren van de zorg voor patiënten met brandwonden. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van vragenlijsten. Om te weten op welke onderwerpen de focus moet liggen, hebben wetenschappers van het Maasstad Ziekenhuis onderzoek gedaan naar welke uitkomsten de patiënten het belangrijkst…

Kindervuurwerk zorgt voor toename slachtoffers in de drie brandwondencentra

Vandaag gepubliceerd onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) duidt dat het afkeurpercentage van F1-categorie vuurwerk (fop- en schertsvuurwerk) flink stijgt. Dit is reden voor de drie Nederlandse Brandwondencentra om zich extra zorgen te maken. Dit lijkt de jaarlijkse vroege toename van het aantal brandwondenpatiënten in aanloop naar de jaarwisseling in de drie Nederlandse…

Stijging onblusbare branden door toename accu’s

Het wordt voor particulieren steeds moeilijker om een beginnende brand zelf te blussen. De reden: accu’s. Steeds meer Nederlanders stappen over op een elektrische fiets, scooter of auto. Wanneer er brand ontstaat en hier een accu bij betrokken is, kan er een levensgevaarlijke situatie ontstaan. Cijfers van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond laten een stijging zien van…

Nieuwe rol Alette de Jong bij de European Burns Association

Als verpleegkundige en onderzoeker je internationaal inzetten voor een betere brandwondenzorg? Alette de Jong geeft het voorbeeld! Al jaren is Alette in het brandwondencentrum van het Rode Kruis ziekenhuis te vinden. Eerst als brandwonden- en IC-verpleegkundige, maar door de jaren heen heeft ze zich ontwikkeld tot senior verpleegkundig onderzoeker. Sinds een aantal jaar is ze…

Nieuwe inzichten brandwondenzorg in regionale ziekenhuizen

“De organisatie van brandwondenzorg in Nederland is goed geregeld. De verwijscriteria worden redelijk goed nageleefd en de patiënten worden op de juiste plaats behandeld; lokaal wanneer mogelijk, in het brandwondencentrum wanneer nodig.” Dat is een van de uitkomsten van het promotieonderzoek van Daan van Yperen, voormalig arts-onderzoeker van het brandwondencentrum in het Maasstad Ziekenhuis. Hij…

Magazine biedt zorgprofessionals helpende hand bij verwijzing en behandeling

Voor professionals die niet regelmatig met brandwonden in aanraking komen, kan het lastig zijn om de grootte en diepte van een brandwond correct in schatten. Om ervoor te zorgen dat patiënten met brandwonden passende zorg op de juiste plaats krijgen, is nu het magazine Zorg voor Brandwonden beschikbaar. Naast de al bestaande hulpmiddelen zoals de…

Partner belangrijke schakel bij verwerking van brandwondentrauma

De rol van de partner van een brandwondenpatiënt is groter dan gedacht in de mentale verwerking van een trauma. “Het komt regelmatig voor dat de rollen tussen mensen na een ongeval veranderen. De partner wordt tijdelijk mantelzorger en de patiënt kan niet meedraaien in het huishouden. Daarom is het belangrijk om te kijken wat zowel…

Europese samenwerking in brandwondenzorg van groot belang

Op het 19e European Burns Association (EBA) congres in Turijn is Paul van Zuijlen, professor brandwondengeneeskunde en directeur van het Brandwondencentrum Beverwijk, door de leden gekozen als een van de nieuwe bestuursleden van de EBA. “Samenwerking is de sleutel tot een nog betere brandwondenzorg”, aldus Van Zuijlen. Met zijn nieuwe positie wil Van Zuijlen een…

Input van patiënten cruciaal in vernieuwd meetinstrument voor littekens

POSAS, het meetinstrument voor de littekenkwaliteit in de brandwondenzorg, is vernieuwd. De belangrijkste verandering is dat de mening van brandwondenpatiënten is meegenomen in de ontwikkeling van de nieuwste versie. “Een belangrijke stap om de zorg voor patiënten nog beter te maken”, aldus plastisch chirurg en projectleider Paul van Zuijlen. De POSAS, een afkorting voor Patient…