Wist je dat maar liefst 80% van de brandwonden besmet raakt met een bacterie? Bacteriën zijn een groot probleem in de brandwondenzorg, want deze zorgen voor een vertraagde wondgenezing en kans op complicaties. Door de toename in ongevoeligheid tegen antibiotica (antibiotica resistentie), wordt het steeds lastiger om bacteriën te bestrijden. Daarom is veel onderzoek er op gericht een oplossing te vinden voor dit wereldwijde probleem. In ons laboratorium in Beverwijk doet onderzoeker Bouke Boekema onderzoek naar de werking van koud gas plasma. Met goede resultaten.

Plasma is een vorm van gas met ionen, Uv-licht en reactief zuurstof en stikstof. Plasma kan opgewekt worden door een magnetisch veld. Boekema heeft een pleister ontwikkeld waarbij in kleine ruimtes in de pleister plasma opgewekt kan worden. Als de pleister op de huid wordt geplakt, kan het magnetisch veld in de pleister het plasma opwekken waardoor de huid in contact komt met het plasma. Als het magnetisch veld is uitgeschakeld, verdwijnt het plasma weer. Deze techniek blijkt bacteriën te doden en het wondgenezingsproces te stimuleren. We zijn inmiddels zo ver met dit onderzoek dat nu is gestart met testen op échte gezonde proefpersonen. Eerder al is de behandeling getest bij diabetespatiënten en deze ervaringen waren positief. Nu wordt de techniek steeds verder geoptimaliseerd zodat deze in de nabije toekomst ook geschikt is voor de behandeling van mensen met acute brandwonden.

EditieNL besteedde op 26 juni aandacht aan het Plasma onderzoek in dit artikel. Kom ook meer te weten over deze nieuwe techniek in bovenstaand filmpje.