Plastisch chirurgen en de Nederlandse Brandwonden Stichting roepen ouders op tijdens de zomervakantie te waken voor brandwonden bij kinderen. Juist in de zomervakantie neemt het aantal ongevallen toe waarbij kinderen zijn betrokken.

In 2018 zijn 783 mensen met acute brandwonden opgenomen in een van de Nederlandse brandwondencentra in Rotterdam, Beverwijk en Groningen. Uit nieuwe cijfers blijkt nu dat bijna een kwart van hen jonger was dan 5 jaar.

De chirurgen slaan nu alarm, omdat de zomervakantie begint in Zuid-Nederland en de risico’s juist in de zomervakantie groot zijn. Plastisch chirurg Sandra Jongen van het Brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis in Groningen waarschuwt dat er ‘dit jaar vergeleken met vorig jaar al opvallend veel jonge kinderen zijn opgenomen’.

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en de Nederlandse Brandwonden Stichting melden dat het warme weer en de droogte hieraan bijdragen, maar dat ook de toenemende populariteit van vuurkorven, sfeerhaarden, vuurschalen en gelbranders een rol speelt. Jongen: ,,We zien steeds vaker brandwonden ontstaan doordat sfeerhaarden en gelbranders in trek zijn. Als kleding vlam vat, bijvoorbeeld van die goedkope synthetische jurkjes, dan geeft dat ernstige opnames.’’

Risico
Vooral kinderen tussen de twaalf en achttien maanden lopen groter risico om brandwonden op te lopen. ,,Dit komt doordat kinderen op deze leeftijd nieuwe vaardigheden ontwikkelen, zoals grijpen en lopen, maar zich nog niet bewust zijn van de gevaren’’, zegt chirurg Jongen. De gevolgen zijn voor kinderen vaak ernstiger dan bij volwassenen. Ze hebben een veel dunnere huid én het verbrande lichaamsoppervlak is in verhouding groter dan bij volwassenen. Zo verbrandde vorige zomer een 2-jarig meisje uit Gelderland 40 procent van haar lichaam, toen zij in contact kwam met brandende spiritus.

Ouders zijn volgens de chirurg ‘lang niet altijd beducht op de gevaren’. ,,Er kan bijvoorbeeld kokend heet water uit een in de zon liggende tuinslang komen, zodra je de kraan aanzet. Ook hete thee valt veel sneller van een wiebelig campingtafeltje dan van de stevige tafel die binnen staat.’’

Elk jaar worden in Nederland zo’n 800 mensen opgenomen in een brandwondencentrum, ongeveer 9000 personen belanden met brandwondenletsel op de Spoedeisende Hulp en ruim 92.000 mensen moeten ermee naar de huisarts.

Lees nu ook het persoonlijke interview met plastisch chirurg Sandra Jongen over haar werk in het Brandwondencentrum Groningen.

Bron nieuwsbericht: Algemeen Dagblad