Afgerond in 2010

Projectduur: 2 1/2 jaar

Projectleider: M.M.W. Ulrich – Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland

Achtergrond

Gedurende meerdere jaren heeft onze onderzoeksgroep ervaring met een huidsubstituut gebaseerd op collageen gecoat met een elastine hydrolysaat. Dit construct verbeterde wondgenezing aanzienlijk maar levert uiteindelijk nog steeds geen ideale nieuwe huid op. Stabiliteit van het construct, poriegrootte en verbindingen tussen de poriën zijn belangrijke factoren voor de werkzaamheid van het huidsubstituut. Snelle ingroei van verschillende celtypen zoals fibroblasten en endotheelcellen zijn essentieel voor een goede wondgenezing. Huidsubstituten waaraan cellen zijn toegevoegd (levende substituten) zullen voor een betere genezing van grote brandwonden zorgen, echter deze producten zullen pas over een groot aantal jaren beschikbaar zijn. Omdat uit eerder onderzoek is gebleken dat met een relatief eenvoudig construct ook al verbetering van de genezing is te verwachten, willen we dit verder gaan uitwerken zodat dit product snel klinisch toegepast kan worden.

Methode

Collageen houdende substituten zullen gemaakt worden en in combinatie met gespreide huidtransplantaten van de patiënt zelf getest worden. Verbetering van het construct heeft vooral betrekking op het reproduceerbaar kunnen maken van de substituten met betrekking tot poriegrootte, de verbindingen tussen de poriën en de stabiliteit van het materiaal. In het nieuwe construct zullen ook elastine vezels in plaats van een elastine coating toegepast worden.
De verschillende constructen worden getest en het wordt gekeken naar het herstel van de verschillende lagen van de huid, de eventuele ontstekingsreactie en het samentrekken van de wond.

Beknopte samenvatting van de resultaten

Het ontwikkelde huidsubstituut presteert gelijkwaardig in vergelijking met het commercieel verkrijgbare substituut met betrekking tot wondcontractie, litteken dikte, roodheid en overall score, maar gaf verbetering in percentage wondgenezing op dag 7, de foreign body reaction, epidermis dikte en handeling van het materiaal.

print