Gestart in 2008

Projectduur: 3 jaar

Projectleider: Magda M.W. Ulrich – Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland

Achtergrond

Bij patiënten met een groot oppervlakte diepe brandwonden is de standaard behandeling het verwijderen van het verbrande weefsel en het transplanteren van een gezond eigen gespleten huidtransplantaat met een vrij grote spreiding. Hierdoor ontstaat vaak littekenvorming van de brandwond, met name in de open gebieden (de ‘meshes’) van het transplantaat.

Methoden / Resultaten:

De functie en cosmetiek van een dergelijk litteken is niet optimaal. Om dit te verbeteren is het noodzakelijk meer opperhuidcellen aan te brengen in de wond. Wij hebben dit gedaan door opperhuidcellen van de patiënt zelf te kweken en in een carrier aan te brengen op de wond, over het standaard huidtransplantaat heen.

Met behulp van deze behandeling is een snellere wondgenezing bereikt (71.2% genezen wond in 5-7 dagen voor de experimentele behandeling versus 66.9 % genezen wond voor de standaard behandeling (p = <  0.05)). Ook is zowel 3 maanden als 12 maanden na de operatie de kwaliteit van de littekens verbeterd. De kwaliteit van het litteken is gemeten met meetinstrumenten en beoordeelt door zowel de arts als de patiënt. De artsen oordeelde dat de experimentele behandeling beter was dan de standaard behandeling op eigenschappen van een litteken als de dikte, soepelheid, hobbeligheid en kleur, zowel 3 als 12 maanden na de operatie. De patiënt oordeelde bij de controle 12 maanden na de operatie dat het experimentele litteken beter was dan de standaard behandeling op eigenschappen van een litteken zoals pigment, jeuk en plooibaarheid. Opvallend was dat met name de pigmentatie (zowel pigment als kleur) van het litteken verbeterde, gemeten met een meetinstrument.

print