Gestart in 2013
Projectduur: 2 jaar
Projectleider: Paul van Zuijlen P.M. – Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland
Achtergrond
Het meten van de bloedvoorziening van de huid met behulp van niet invasieve (=zonder dat er daarvoor in de huid gesneden of geprikt hoeft te worden) meetapparatuur zal een belangrijke rol gaan spelen in de uitkomst van zowel brandwondenchirurgie als reconstructieve chirurgie. Geavanceerde technieken die nog in ontwikkeling zijn, zoals optische coherentie tomografie (OCT) en foto-akoustiek, zijn veelbelovend voor een betere visualisatie van de bloedvoorziening van de huid. Andere technieken waarmee de bloedvoorziening afgebeeld kan worden, zoals laser Doppler imaging (LDI), Duplex en infrarood thermografie, zijn al klinisch in gebruik maar hebben meer toepassingsmogelijkheden dan thans gebruikt worden.
Doelstelling
Het doel van deze studie is het testen van de geschiktheid van OCT (polarization sensitive OCT en Doppler OCT), foto-akoustiek, duplex, thermografie en LDI. De klinische toepasbaarheid en de accuraatheid worden onderzocht voor het afbeelden van de bloedvoorziening van brandwonden, littekens en gezonde huid.
Methode
De bovengenoemde technieken worden getest op specifieke patiëntengroepen. Over het algemeen zullen de technieken onderzocht worden op accuraatheid en vergeleken met microscopie, voor zowel brandwonden als littekens en gezonde huid. OCT en thermografie worden getest op patiënten van het VU medisch centrum Amsterdam (VUMC) en het brandwondencentrum in Beverwijk. De LDI zal getest worden in een multicenter studie die zowel in Nederlandse als Belgische brandwondencentra wordt uitgevoerd. Van elk type weefsel worden stukjes afgenomen ter validatie. Daarnaast worden alle technieken vergeleken met de standaard techniek die toegepast wordt voor het afbeelden van de bloeddoorstroming van brandwonden, littekens en gezonde huid.
Verwacht resultaat
Deze studie is de start van een lange termijn (internationaal) translationeel onderzoeksproject aangaande niet invasieve optische technieken voor het afbeelden van de bloedvoorziening van brandwonden, littekens en gezonde huid. De projectgroep zal deze data gebruiken om te identificeren welke techniek de meest geschikte is voor verdere ontwikkeling en klinische toepasbaarheid. Met die kennis kunnen nieuwe experimentele en klinische projecten worden opgezet.