Gestart in 2013

Projectduur: 1 jaar pilotstudie

Projectleider: Esther Middelkoop – VUmc & Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland

Achtergrond
Lipofilling of vettransplantatie heeft de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen als middel om plastisch chirurgische correcties uit te voeren en voor het verbeteren van littekenkwaliteit. De resultaten zijn nog niet goed kwantitatief in beeld gebracht, toch is de algemene indruk dat deze techniek goed bruikbaar is voor reconstructies. Ook is in een gering aantal gevallen positief gerapporteerd over verbetering van littekens na brandwonden.
In het algemeen wordt het te transplanteren vet geoogst door liposuctie. Door het gebruik van veel verschillende methoden voor het oogsten en terugplaatsen is niet goed aan te geven of de cellen, de matrixbestanddelen of een combinatie van deze twee bepalend zijn voor het succes van deze behandelingen. Door het werkingsmechanisme te onderzoeken wordt inzicht verkregen voor welke toepassingen deze techniek geschikt is, en op welke wijze deze het meest effectief toegepast kan worden.

Doelstelling
Het werkingsmechanisme van lipofilling bestuderen voor het klinische indicatiegebied: het vermeerderen van vetmassa in vivo en het regenereren van een subcutane huidlaag
Onderzoeksvra(a)g(en)
Welke techniek levert het beste/meeste liposuctiemateriaal op? Met welke techniek worden de meeste viabele cellen verkregen en de beste kwaliteit van de eiwitten? Kan een specifieke fractie van het liposuctiemateriaal aangewezen worden als de biologisch actieve component voor het lipofilling proces?

Methoden
Er worden verschillende technieken gebruikt voor het oogsten en terugplaatsen van vetmateriaal. We zullen deze analyseren in 2 delen: in deel 1 zullen we in vitro het materiaal analyseren: aantallen en typering van de levende cellen. Ook de extracellulaire matrix zal geanalyseerd worden (hoeveel vetweefsel, collageen etc). In deel 2 zullen we bepalen welke fracties het beste resultaat geven mbt het genereren van subcutaan weefsel in diermodellen.

Verwachte resultaten
We verwachten onderscheid te kunnen maken in effecten van verschillende weefselfracties van het liposuctiemateriaal (bv cellen met en zonder toegevoegde matrixeiwitten) op het maken van weefseldeposities en het herstel van subcutis.

print