Afgerond in 2019

Projectduur: 1 jaar
Esther Middelkoop – VSBN Beverwijk & Peter Nibbering- LUMC

Wereldwijd zoeken per jaar ongeveer 11 miljoen mensen medische hulp in verband met brandwonden en sterven er 300.000 als gevolg van brandwonden. Bacteriële infecties zijn nog steeds een belangrijke oorzaak van ernstige ziekte en sterfte. De effectiviteit van de huidige antiseptische wondverbanden is ontoereikend en nieuwe effectieve middelen zijn derhalve zeer gewenst. Uit ons eerder onderzoek is gebleken dat het synthetische antibacterieel en anti-biofilm peptide SAAP-148 zeer effectief in het elimineren van (antibiotica-resistente) bacteriën van oppervlakkige wonden. Helaas is de effectiviteit van het peptide in diepere wonden aanzienlijk minder. In het huidige project hebben we onderzoek gedaan naar mogelijke verklaringen voor het verschil in antibacteriële effectiviteit in de beide wonden. Resultaten tonen dat moleculen, zoals eiwitten in plasma en wondvloeistof, in de wondomgeving, de effectiviteit van het SAAP-1148 peptide sterk reduceren. Dit draagt er waarschijnlijk ook aan bij dat het peptide niet diep in een wondomgeving kan penetreren. Verder onderzoek is erop gericht deze eigenschappen te verbeteren.

Conclusie: Moleculen in plasma en wondvloeistof hebben een negatief effect op de effectiviteit van het SAAP-1148 peptide, en dit draagt er waarschijnlijk aan bij dat deze peptiden niet diep in de wond doordringen.Met deze nieuwe opgedane kennis kan verder onderzoek specifiek gericht worden om deze eigenschappen van antibacteriële eiwitten te verbeteren.

Consortium onderzoek gefinancierd met een PPS toeslag van de Topsector LSH en met een financiële bijdrage van de Nederlandse Brandwonden Stichting

print