Gestart in 2016

Projectleider: Dr. M.M.W. Ulrich – VSBN

Littekens na diepe brandwonden kunnen functioneel en esthetisch voor problemen zorgen. Naast verschillen in structuur, ontbreken in littekens ook belangrijke huidstructuren: de huidappendices. Voorbeelden van huidappendices zijn zweetklieren, talgklieren en haarfollikels. Huidappendices hebben verschillende functies, zoals sensorische en esthetische functies, temperatuurregulatie en in de sociale communicatie. Ook zijn ze van belang bij de wondgenezing. Om wondgenezing te verbeteren hebben wij verschillende producten ontwikkeld die gebruikt worden als huidsubstituut. Teruggroei van huidappendices is echter tot op heden niet gebleken.

Cellen reageren op hun fysieke omgeving, veranderingen in deze omgeving kunnen een effect hebben op het herstel van het weefsel. Er zijn aanwijzingen dat een juiste driedimensionale omgeving, de aanwezigheid van specifieke bindweefselmoleculen en poriegrootte van huidsubstituten van invloed kunnen zijn op onder andere haarfollikelteruggroei. We zijn daarom van mening dat de ontwikkeling van specifieke  constructen die huidappendix regeneratie stimuleren een logische en essentiële volgende stap is naar een kwaliteit van wondgenezing waarbij regeneratie van huidappendices mogelijk is.

Dit samenwerkingsproject ontvangt een financiële bijdrage van de Nederlandse Brandwonden Stichting. Dit project is mede gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken middels de TKI-toeslag beschikbaar gesteld door de Topsector Life Sciences & Health ter stimulatie van publiek private samenwerkingen.

print