17.110 – De rol van gedecellulariseerd humaan allogeen kraakbeen ter vervaardiging van tissue engineered kraakbeenconstructen voor neus- en oorreconstructie na brandwonden

Afgerond in 2019 Projectduur: 14 maanden Projectleider: Paul P. M. van Zuijlen – Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland Jaarlijks worden duizenden mensen getroffen door brandwonden. Een groot percentage van brandwonden ontstaat in het gezicht. Brandwonden tasten niet alleen de huid aan, maar ook belangrijke onderliggende structuren zoals kraakbeen. Belangrijke kraakbeenstructuren in het gezicht zijn voornamelijk de…

14.105 – Remmen van TGF- β signaaltransductie met ‘exon skipping’ als gerichte behandeling van hypertrofische littekens

Afgerond in 2019 Projectduur: 4 jaar Projectleider: A.E. Ghalbzouri – LUMC Beknopte samenvatting van de resultaten De genezing van ernstige brandwonden gaat in ongeveer driekwart van de gevallen gepaard met de vorming van verdikte littekens (hypertrofische littekens), die ontsierend zijn en tot bewegingsbeperking van ledematen (contracturen) kunnen leiden. De behandeling hiervan is problematisch en schiet…

11.103 – Kun je kraakbeen maken voor aangezichtsreconstructies zoals neus en oor?

Afgerond in 2019 Projectleider: Paul P.M. van Zuijlen – Rode Kruis Ziekenhuis Beknopte samenvatting van de resultaten: Tissue engineering demands a multidisciplinary approach. We need to understand all facets of structure, form and function. In chapter 2 we performed an extensive literature review of the challenges and limitations involved in the surgical reconstruction of burned…

P13.02 – Hyperspectral imaging and mathematical modelling of burn wound healing

Afgerond in 2017 Projectleider:  Prof Dr. MCG Aalders, Academisch Medisch Centrum, Universiteit van Amsterdam Projectduur: 1 jaar (pilot study) Brandwonden worden zowel chirurgisch als conservatief behandeld afhankelijk van de diepte van de brandwond. De diepte van de brandwond is bepalend voor de kans op succesvolle wondheling. Diepe brandwonden worden namelijk geopereerd d.m.v. vroege excisie van de brandwond…

15.106 – Verbeteren van het succes van vettransplantatie bij mensen met brandwondlittekens: analyse van vettransplantaatoverleving door middel van nieuwe microscopische technieken

Afgerond in 2017 Projectleider: prof. dr. M. Groot , Vrije Universiteit Amsterdam Projectduur: 6 maanden   Achtergrond Na een ernstige brandwond is onder het litteken de subcutane vetlaag vaak verdwenen of beschadigd. Dit zorgt voor een verminderde beweeglijkheid van het litteken, maar ook de thermosregulatie en de bescherming van onderliggende structuren wordt belemmerd. Sinds kort…

14.108 – Reconstructie van de subcutis met behulp van lipofilling: een nieuwe dimensie ter verbetering van de resultaten van brandwondenchirurgie

Afgerond in 2017 Projectduur: 2 jaar Projectleider: prof dr  PPM van Zuijlen – Rode Kruis Ziekenhuis Beknopte samenvatting van de resultaten Tot op heden ging de aandacht bij brandwondenchirurgie voornamelijk uit naar het herstellen van de huid (epidermis/dermis). Inmiddels overleven patiënten steeds vaker ernstige brandwonden, waardoor er ook steeds meer aandacht is voor de kwaliteit…

13.107 – Imaging vascularization: a pivotal role in burn and reconstructive surgery

Afgerond in  2017 Projectduur: 4 jaar Propjectleider: P.P.M van Zuijlen / Rode Kruis Ziekenhuis Beknopte samenvatting van de resulatten De afgelopen 20 jaar heeft een grote verandering plaats gevonden binnen de brandwondenzorg. Een aantal verbeteringen binnen de acute brandwondenzorg heeft ervoor gezorgd dat de sterfte van patiënten met brandwonden aanzienlijk is gedaald. Als positief gevolg…

10.104/10.110- Een gerandomiseerde gecontroleerde multi-centrische studie naar de toepassing van op perforatoren gebaseerde transpositieplastieken voor littekenreconstructies.

Afgerond in 2015 Projectduur: 4 jaar Projectleider: Paul van Zuijlen – VSBN Achtergrond Veel patiënten krijgen bewegingsbeperkingen bij gewrichten doordat brandwondenlittekens samentrekken (contraheren). De meest gebruikte operatie is het invoegen van een transplantaat. Als het transplantaat niet ingroeit resteren wonden die weer samentrekken. Betere resultaten kunnen geboekt worden door beschikbare gezonde huid uit de omgeving…

10.103 – Cellulaire processen bij mechanische belasting: een in vitro model voor het testen van spalkstrategieën

Afgerond in 2016 Projectduur 2 jaar Projectleider TH Smit – VUmc Beknopte samenvatting van de resultaten Tijdens de brandwondgenezing zijn er trekkrachten aanwezig in de huid om het vaak grote wondoppervlak te dichten. Bij overmaat van trekkrachten kan dit echter leiden tot bewegingsbeperkingen van de gewrichten. In de kliniek worden patiënten vaak statisch gespalkt om…

P13.03 – Lipofilling: het werkingsmechanisme.

Afgerond in 2016 Projectduur: 1 jaar Projectleider: E. Middelkoop Beknopte samenvatting van de resultaten Vettransplantatie onder brandwondlittekens zou kunnen helpen om de functie van de subcutis te herstellen. Het effect van vettransplantatie kan echter beperkt worden door resorptie van een deel van het vet in de maanden na transplantatie. Het is moeilijk te voorspellen hoeveel…