13.104 – Het toedienen van C1-esterase remmer om lokale en systemische complicaties bij brandwonden te voorkomen

Afgerond in 2018 Projectduur 4 jaar Projectleiders Prof. dr. H.W.M. Niessen en dr. M.M.W. Ulrich – VUMC en VSBN   In patiënten met brandwonden hebben we gevonden dat er na brandwond een toename vindt van zowel de natuurlijke C1inh levels als de activiteit in bloed. Echter, het percentage totaal verbrand lichaamsoppervlak (TVLO) lijkt hier geen…

13.101 – Onderzoek naar het gebruik van endotheelcellen uit vetweefsel voor herstel van huisweefsel bij brandwondenpatiënten

Afgerond in 2017 Projectduur: 4 jaar Projectleider: S. Gibbs – VUMC Achtergrond Door verbeteringen in de patiëntenzorg zijn de overlevingskansen van brandwonden-patiënten sterk toegenomen. Maar, een groot probleem blijft dat vaak littekenhypertrofie ontstaat. De standaardbehandeling voor diepe brandwonden is nog steeds de ‘autograft’ (een stuk huid afgenomen van het lichaam van de patiënt zelf). Recent…

12.103 – Wiskundige Modellering van het gedrag van (Myo-)fibrolasten tijdens de contractie van brandwonden ter voorkoming van hypertrofische littekens

Afgerond in 2017 Projectduur: 4 jaar Projectleider: F. Vermolen – TU Delft Beknopte samenvatting van de resultaten De vorming van contractuur en hypertrofe littekens is wiskundig gemodelleerd. Wiskundige modellen zijn ontwikkeld die apoptose, differentiatie, migratie en vorming van collageen door fibroblasten en myofibroblasten meenemen onder invloed van hun omgeving. Deze omgevingsfactoren zijn een chemische stimulus…

10.109 – Fibrose en ontstekingsremmende middelen voor de verbetering van wondgenezing bij brandwonden

Afgerond in 2017 Projectduur:  4 jaar Projectleider: M. Ulrich – Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland Beknopte samenvatting van de resultaten De genezing van diepe brandwonden gaat gepaard met de vorming van excessieve littekens.  Dit wordt veroorzaakt door een buitensporige ontstekingsreactie met als gevolg fibrose van het nieuwe weefsel. Door remming van de ontstekingsreactie of het fibroseproces…

09.110 – Inductie van celbeschermende eiwitten als een nieuwe strategie tegen hypertrofe littekenvorming door oxidatieve stress en ontsteking

Afgerond in 2014 Projectduur:  3 jaar Projectleider: F. Wagener – Radboud Universitair Medisch Centrum Achtergrond Wanneer de ontstekingsfase tijdens wondgenezing te lang aanblijft kan dat leiden tot ernstige fibrosevorming en littekenformatie. We hebben binnen dit project gekeken naar verschillende celbeschermende mechanismes die hiertegen mogelijk zouden kunnen beschermen. Macrofagen zijn cellen die in staat zijn onstekingen…

P07.01 – Selectie van nieuwe ontstekingsremmende behandelingen voor de verbetering van de kwaliteit van het litteken

Afgerond in 2009 Projectduur: 1 jaar pilotstudie Projectleider: R.H.J. Beelen – VUmc Doelstelling Doel van onze studie was het testen van potente anti-inflammatoire drugs met betrekking tot hun verbeterend effect op wondheling. Deze geneesmiddelen werden geselecteerd op basis van de literatuur en eigen preliminaire data (ook van uit andere ontstekingsmodellen uitgevoerd in onze groep). De kandidaten…

P07.02 – Onderzoek naar potentiële anti-fibrose/anti-inflammatoire middelen die gebruikt worden bij diverse pathologische condities van fibrose om littekenvorming na brandwonden te remmen

Afgerond in 2009 Projectduur: 1 jaar pilotstudie Projectleider: M.M.W. Ulrich – Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland Doelstelling Onderzoeken of toediening van al goedgekeurde medicijnen, waarvan bij andere aandoeningen een gunstig effect was gerapporteerd op andere fibrotiserende pathologiën, ook een gunstig effect hadden op de genezing van brandwonden. Methode Uit de literatuur werd een aantal geneesmiddelen geselecteerd…

P08.07 – Het macrofagen fenotype bij het het ontstaan van littekenhypertrofie

Afgerond in 2010 Projectduur: 1 jaar pilotstudie Projectleider: R.H.J. Beelen/ Marjolein van Egmond – VUmc Achtergrond Overmatige littekenvorming in de huid na trauma of brandverwonding is een groot klinisch probleem. Het kan leiden tot ernstige functionele en cosmetische klachten. Ontstekingscellen, en met name macrofagen, spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van littekenhypertrofie. Zij zijn…

04.101 – Inhibition of telopeptide lysyl hydroxylase: a new therapeutic approach to prevent hypertrophic scarring of burn wounds.

Afgerond in 2011 Projectduur: 1 jaar Projectleider: R. A. Bank – Universitair Medisch Centrum Groningen Beknopte samenvatting van de resultaten Een complicatie bij de genezing van tweede- en derdegraads brandwonden is het optreden van hypertrofe littekens. Littekens zijn niet alleen ontsierend, maar leiden ook tot functionele klachten van de huid en de onderliggende gewrichten. Tot op…

08.103 – Een humaan geprefabriceerd volledige huiddikte in vitro huidmodel voor de bestudering van het ontstaan van littekenhypertrofie

Afgerond in 2012 Projectduur: 4 jaar Projectleider: S. Gibbs – VUmc Achtergrond Er is een gebrek aan modellen (humaan, dieren of in vitro) voor het testen van nieuwe geneesmiddelen voor litteken preventie en behandeling. Bestaande modellen zijn gelimiteerd door logistieke, ethische en/of fysiologische relevantie. Doelstelling Het ontwikkelen van een in vitro humaan volledig dikte huid model…