Afgelopen zaterdag heeft shorttracker Sjinkie Knegt een schilderij onthuld in het brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis in Groningen. Dit heeft hij gedaan als dank voor de goede zorgen. Hij belandde ruim twee jaar geleden met ernstige brandwonden in het centrum door een ongeluk met een houtkachel.

De sponsoren van de schaatsploeg hebben als dank voor de samenwerking en de prestaties van dit seizoen, een muurschildering aangeboden aan de schaatsers. Sjinkie maakte het persoonlijke en unieke schilderij samen met de Groningse kunstenaar Michel Velt en besloot het te schenken aan het brandwondencentrum in Groningen. “Omdat zij het hebben mogelijk gemaakt dat ik weer kan schaatsen zoals ik dat ook voor het ongeluk deed.”

Een mooie symboliek die aansluit bij de doelstelling van alle Nederlandse brandwondencentra, namelijk iemand weer terugbrengen op het niveau van functioneren waar hij/zij was voordat hij/zij brandwonden opliep. “Dit prachtige kunstwerk is een inspiratie voor ons allemaal; zowel voor patiënten als medewerkers in het ziekenhuis. Brandwondenzorg gaat niet alleen over het genezen van de brandwonden, legt Sonja Scholten brandwondenarts in het brandwondencentrum Groningen uit. “De behandeling richt zich op een zo volledig mogelijk herstel van de patiënt. Om weer te kunnen doen, wat belangrijk is voor de patiënt. Voor Sjinkie was dat weer op het ijs staan en presteren op het hoogste niveau. Hij laat zien dat dat ondanks de littekens toch mogelijk is!”

Inmiddels is Sjinkie volledig hersteld. Hij is momenteel bezig met zijn voorbereiding op de Olympische Winterspelen. Deze hoopt hij de verlaten met een gouden medaille.

Bekijk hier hoe hij het personeel van het brandwondencentrum bedankt.

print