aquatrainingBewegingsbeperkingen zijn ernstige problemen voor brandwondenpatiënten. Na het ongeval moeten zij veel dingen opnieuw leren. Dat maakt revalideren noodzakelijk. Maar doordat littekens strak en niet soepel zijn, zitten veel brandwondenpatiënten letterlijk te strak in hun vel. Dit maakt revalideren extreem pijnlijk.

Revalidatieproject ‘Aquatraining’ is de oplossing voor een sneller en minder pijnlijk herstel. Revalideren in water is minder zwaar en voelt fijner dankzij de gewichtsloosheid. Onder begeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten maken brandwondenpatiënten grote stappen in hun herstel.

Dankzij steun van donateurs van de Brandwonden Stichting is Aquatraining dit jaar gestart in het Brandwondencentrum Rotterdam. Het zou geweldig zijn als de andere brandwondenpatiënten ook op deze manier kunnen revalideren. Daarom doen we er alles aan om komend jaar ook in de brandwondencentra in Beverwijk en Groningen met het revalidatieproject Aquatraining te beginnen.

 

marianne-nieuwenhuisDr. Marianne Nieuwenhuis is hoofd klinisch onderzoekcoördinator van de vereniging samenwerkende brandwondencentra: “Na de fysieke klap van de brandwonden moet de spierkracht compleet worden opgebouwd. Daarom revalideren patiënten met brandwonden in de brandwondencentra van Beverwijk en Groningen momenteel ‘op het droge’. Maar dat is een pijnlijke en zeer inspannende klus. Revalideren in het water daarentegen, is minder zwaar en voelt fijner dankzij de gewichtloosheid. Onder water kunnen patiënten eerder bewegingen maken die op het droge nog niet lukken.”