In het stappenplan hieronder kun je precies zien welke stappen er zijn als je ziek bent en niet kunt werken.
Stap 1 (dag 1): De “eerste ziektedag”. Dit is de dag waarop je bent ziekgemeld na het ongeval.
Stap 2 (week 6): Als je bijna 6 weken ziek bent heb je een gesprek met de bedrijfsarts of arbodienst. Hij of zij bepaalt wat je nog wel kunt en wat niet. Dit heet de Probleemanalyse.
Stap 3 (week 8): Samen met je werkgever maak je uiterlijk in de achtste week dat je ziek bent een Plan van aanpak. Hierin staat wat je gaat doen om zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen (bijvoorbeeld terugkeer in je oude functie of in een andere functie, binnen of buiten de organisatie waar je werkt). Vanaf nu zal je elke zes weken de probleemanalyse en het plan van aanpak bespreken samen met je bedrijfsarts en leidinggevende.
Stap 4 (1 jaar): Als je bijna een jaar (52 weken) ziek bent, vul je met je werkgever de “eerstejaarsevaluatie” in. Hierin staat hoe je re-integratie tot nu toe is verlopen. Je bespreekt met je leidinggevende de stappen die jullie gaan zetten om jouw terugkeer op het werk mogelijk te maken. Het kan zijn dat het plan van aanpak dat jullie eerder hebben gemaakt, aangepast moet worden. Als je het niet eens kunt worden met je leidinggevende, kan je het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) vragen om hulp.
Stap 5 (week 88): Als je na twee jaar nog niet (volledig) aan het werk bent, kun je voor een WIA-uitkering in aanmerking komen. WIA staat voor: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Er zijn twee soorten WIA uitkeringen. Meer informatie daarover kun je vinden op de website van het UWV.
Als je bijna twee jaar ziek bent (in week 88) krijg je een brief van het UVW waarin staat of je de WIA-uitkering kunt krijgen.
Stap 6: Ben je van plan een WIA-uitkering aan te vragen? Vul dan samen met je werkgever de “Eindevaluatie” in. Dit moet je doen uiterlijk twee weken voordat je de aanvraag doet. In de Eindevaluatie geef je aan hoe het gaat met je re-integratie. Je doet dat met het Actueel oordeel bedrijfsarts of arbodienst dat je van de bedrijfsarts krijgt. (week 91)
Stap 7 (week 93): Vraag de WIA-uitkering uiterlijk aan in week 93 (ongeveer 1 jaar en 10 maanden) na je eerste ziektedag. Met je aanvraag moet je ook je re-integratieverslag meesturen. Zorg er dus voor dat je re-integratieverslag compleet is.
Denk je dat je bijna weer aan het werk kunt? Dan kunt je je werkgever vragen om je loon langer door te betalen. Je vraagt dan geen WIA-uitkering aan.
Stap 8 (2 jaar): Het UWV bekijkt je re-integratieverslag en bepaalt dan of jij en je werkgever genoeg gedaan hebben aan jouw re-integratie. Ook bepaalt het UWV of je een WIA-uitkering krijgt en zo ja, hoe hoog deze wordt.
Na de periode van twee jaar mag een werkgever je ontslaan, maar dat hoeft niet. Vaak gebeurt dit niet en wordt er juist extra tijd gegeven om samen te werken aan jouw terugkeer naar het werk. Als je wel ontslagen wordt, dan helpt het UWV je verder om weer aan het werk te gaan.