onderzoekMooi nieuws vanuit Amerika! Wetenschappers aan de Amerikaanse Boston University hebben een hydrogel wondverband ontwikkeld, dat brandwonden patiëntvriendelijker en kostenefficiënter moet herstellen. Het wondverband is een gelachtige oplossing dat het herstel van tweedegraads brandwonden moet bevorderen. Dit doet het middel door de brandwond vochtig te houden en ziekteverwekkers te doden om infecties te voorkomen.

Volgens de wetenschappers is het wondverband gemakkelijk aan te brengen, waardoor patiënten minder pijn ervaren wanneer het wondverband moet worden vervangen. Daarnaast kunnen zorgmedewerkers veel tijd en daarmee kosten besparen bij de behandeling van brandwonden. De onderzoekers zeggen het hydrogel-verband verder te ontwikkelen om binnen twee jaar op patiënten te testen en vervolgens te produceren voor grootschalige toepassing. Lees hier meer over dit nieuws.

Ook in Nederland doen we onderzoek naar de ontwikkeling en werking van hydrogel bij brandwonden. Het onderzoek richt zich op een slimme unieke gel met speciale eigenschappen. De hydrogel wordt ‘gel’  bij een warme temperatuur en vloeibaar bij een koude temperatuur. Dit maakt het opbrengen en eraf wassen een stuk eenvoudiger en patiëntvriendelijker. Het bedekt niet alleen de brandwonden als een soort verband, maar kan ook de diepere wonden opvullen. Zo beschermt het de huid tegen bacteriën van buitenaf en helpt het de huid sneller herstellen. Het materiaal van deze hydrogel bevat eigenschappen die lijken op onze eigen huidstructuur waardoor nieuwe huid sneller kan groeien. De verwachting is dat de gel de wondgenezing en daarmee de littekenkwaliteit zal verbeteren. Een mooie ontwikkeling!