Nadat mensen met brandwonden uit het ziekenhuis worden ontslagen, begint de grote uitdaging: leven met littekens. Naast de impact van littekens op het sociale leven, kunnen mensen met brandwondenlittekens ook vaak last krijgen van lichamelijke beperkingen. Littekens kunnen rood en bobbelig zijn, en jeuken. Ook rekken littekens niet mee waardoor soepel bewegen niet meer vanzelfsprekend is. Daarnaast ontbreken door de littekens belangrijke huidstructuren zoals zweetklieren, talgklieren en haarzakjes. Onmisbaar want deze hebben belangrijke functies zoals  het regelen van gevoel en temperatuur, het soepel houden van de huid en het voorkomen dat bacteriën en schimmels die zich op de huid bevinden het lichaam kunnen binnen dringen. Ook zijn deze huidstructuren van groot belang bij de wondgenezing. Niet fijn dus, die littekens.

Veel brandwondenonderzoek is er op gericht littekens te verbeteren en de huidstructuren terug te laten groeien. Om wondgenezing te verbeteren zijn er verschillende producten ontwikkeld die gebruikt worden als huidsubstituut. Hoewel de genezing daardoor beter verloopt en littekenvorming vermindert, is het nog steeds niet gelukt de huidstructuren terug te laten groeien. Waarschijnlijk komt dat doordat de cellen waaruit deze structuren bestaan niet tegen een veranderende omgeving kunnen. Er moet dus een specifieke ‘leefomgeving’ worden gecreëerd zodat deze huidstructuren kunnen terug groeien. Hier is wetenschappelijk onderzoek voor nodig.

Onderzoekers van de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland zijn een unieke samenwerking aangegaan met het Leiden Universitair Medisch Centrum en het Coen Gho Hair Science Institute. In deze samenwerking slaan zij de handen ineen om nieuwe behandelmethoden te onderzoeken om deze huidstructuren terug te laten groeien. De kick-off van dit project was op woensdag 8 maart in Beverwijk.

Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door een subsidie van de Brandwonden Stichting en een bijdrage van de Top Sector Life Sciences & Health.