Al eerder berichtten we over het feit dat bacteriële infecties een groot probleem zijn bij brandwonden. Bacteriën weten zich zo aan te passen, dat de antibiotica niet meer werken. Antibiotica-resistentie noemen we dat. De Nederlandse Brandwonden Stichting investeert veel in wetenschappelijk onderzoek om hier een oplossing voor te vinden. Bijvoorbeeld naar de mogelijkheden om bacteriën te bestrijden met antimicrobiële peptiden. Dit zijn kleine moleculen – eiwitten – in het menselijk lichaam met eigenschappen om bacteriën te bestrijden én wondheling te stimuleren. Onderzoeker Ilse Haisma promoveert vandaag aan de Universiteit Leiden op dit onderwerp met haar proefschrift ‘Human skin equivalents to study the prevention and treatment of wound infections’.

Infecties van brandwonden
Het proefschrift van Haisma spitst zich toe op de behandeling en preventie van infecties bij brandwonden. Het betreft het zoeken van enerzijds alternatieven voor het bestrijden van  resistente bacteriën en anderzijds strategieën om het lichaam weerbaarder te maken tegen de bacteriën. Infecties met resistente bacteriën komen in ziekenhuizen heel veel voor. ‘Je huid beschermt je en als die voor een flink deel open ligt, ben je extra kwetsbaar’, zegt Haisma. ‘Een open huid is warm, vochtig en biedt voldoende voedingsstoffen om de ideale voedingsbodem te vormen voor organismen die je er juist niet wilt hebben.’

Veelbelovende peptide
Haisma zocht onder de lichaamseigen peptiden naar geschikte kandidaten om als antibacteriële behandeling  te dienen bij brandwonden. ‘Het voordeel is dat je ze gericht op de wond kunt inzetten. Veel antibiotica worden geslikt of ingespoten en werken door het hele lichaam, waarbij ze ook goede bacteriën doden.’ Haisma heeft een veelbelovend peptide gevonden. ‘Het is even geleden dat ik mijn onderzoek heb gedaan en de ontwikkeling is inmiddels zo ver dat met een van de peptiden binnenkort een klinische trial gestart kan gaan worden. Dit betekent dat het voor het eerst getest mag worden op mensen.’ Een mooi resultaat.

Van harte gefeliciteerd met je promotie Ilse!