24728-193x300Belangrijke veiligheidswaarschuwing van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Wensballonnen die worden aangeboden door niet in Nederland gevestigde importeurs en leveranciers zijn meestal niet veilig. Het gaat wensballonnen van de Happiness Balloon, Whishing Light, Himmelslaterne en Laterne Volante. De verkoop is verboden omdat ze volgens de NVWA ‘een ernstig veiligheidsrisico’ vormen. De geluksballonnen kunnen bij verkeerde toepassing brandwonden veroorzaken.

Onderzoeksresultaten
Van de dertien onderzochte wensballonnen voldeed bijna een derde (4) niet aan de technische veiligheidseisen. Ook ontbraken aanwijzingen voor veilig gebruik. Drie van de vier onveilige wensballonnen werden aangekocht via internet en aangeboden door niet in Nederland gevestigde importeurs en leveranciers.

Veiligheidseisen
Wensballonnen moeten voldoen aan technische regels om het risico op brandgevaar te verminderen. De laatste jaren neemt het gebruik van wensballonnen toe, bijvoorbeeld rond de jaarwisseling en bij andere feestelijke gelegenheden. Reden voor de NVWA om alle op de markt aangeboden wensballonnen aan de veiligheidseisen te toetsen. Gekeken werd onder meer naar de mate waarin het papier van de wensballon vlam kan vatten, naar de uitvoering van de brander, de maatvoering van de ballon (deze mag maximaal 75 cm in doorsnee zijn) en naar de afwezigheid van metaal in de wensballon.

Klik hier voor het officiële bericht van de NVWA. 

print