foto-3-resultaat-3-maanden-na-operatie1-e1475590664647Bij ernstige brandwonden is vaak niet alleen de huid, maar ook het laagje vet net onder de huid beschadigd. Een belangrijk nadelig gevolg hiervan is dat het resulterende litteken op de onderliggende spieren en het bot gaat kleven. Hierdoor voelt het litteken strak aan, kan het erg pijnlijk zijn en bewegen lastig maken. Er zijn dan ook veel mensen met brandwonden die last hebben van trekkende en pijnlijke littekens.
Dankzij de steun van donateurs en collectanten kunnen wij onderzoek doen naar een oplossing voor dit probleem en met resultaat: vettransplantatie blijkt de oplossing! Arts-onderzoeker Mariëlle Jaspers van het Brandwondencentrum Beverwijk deed recent onderzoek naar het effect van vettransplantatie bij brandwondenlittekens. Haar onderzoek toont aan dat vettransplantatie een langdurig positief effect heeft op de kwaliteit en elasticiteit van de littekens, en daarmee op een betere kwaliteit van leven van de patiënt. Zij ontvangt hiervoor vanavond de Martinus van Marumprijs van de Artsenfederatie KNMG.

Tot nu toe valt de behandeling met vettransplantatie voor brandwondenpatiënten helaas niet binnen de basisverzekering. Lees er meer over in dit persbericht.

Media besteedden op 5 oktober aandacht aan dit nieuws. Bekijk hier het item in het NOS Journaal (item begint na 10:15 minuten), Hart van Nederland en Hallo Nederland.