Ereleden

De Nederlandse Vereniging voor Brandwondenzorg kent een aantal ereleden die zich nadrukkelijk ingezet hebben voor de doelstellingen van de Vereniging. Daarnaast zijn de resultaten van hun werkzaamheden van onmisbaar belang voor de brandwondenzorg in Nederland.

Henk Jan Klasen

Na zijn studie medicijnen, militaire dienst en opleiding tot chirurg, werd dr. Henk Klasen staflid van de vakgroep Chirurgie (trauma divisie) van het opleidingsziekenhuis van de Universiteit van Groningen. Al snel werd hij betrokken bij het opzetten van een brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis te Groningen. Hij werkte daar als coördinator vanaf de opening van het brandwondencentrum in 1979 tot 1991. Van 1987 tot zijn pensionering (2000) was hij professor in de pathofysiologie van brandwonden.

Evert Wim Sauër

Na zijn aanstelling in 1979 stuurde plastisch chirurg Sauër tot 1997samen met traumachirurg Klasen het Brandwondencentrum Groningen aan. Het grootste probleem bij brandwonden is de patiënten door de brandwondenziekte heen te krijgen. Daar zijn andere disciplines en bacteriologen hoognodig. Sauër stond in mede aan de basis van de invoering van de multidisciplinaire samenwerking die tot op heden veel betekent voor de kwaliteit van de Nederlandse Brandwondenzorg.

Bertus Faber

Bertus Faber werkte tot 2012 als klinisch psycholoog/psychotherapeut bij Martini Ziekenhuis Groningen. Naast het initiëren en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek in zijn vakgebied, verrichte hij baanbrekend werk om de aandacht van de brandwondpatiënten af te leiden met het doel om hun pijn tijdens de behandeling te verlichten. Zo stond hij aan de wieg van de inzet van Virtual Reality in de brandwondenzorg.

Han Boxma

Naar aanleiding van branden bij Shell Pernis specialiseerde het vroegere Zuiderziekenhuis in Rotterdam zich vanaf  1974 in de zorg aan patiënten met brandwonden. Dr. Boxma legde zich vanaf 1982 volledig toe op traumachirurgie met als specialisatie de behandeling van brandwonden. Boxma was in de jaren tachtig nauw betrokken bij de bouw van het eerste geavanceerd brandwondencentrum te Rotterdam. Het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis is nog altijd een van de drie locaties in Nederland waar mensen met brandwonden specialistische zorg krijgen. Vanwege zijn expertise werd Han Boxma gedurende zijn loopbaan geregeld in binnen- en buitenland gevraagd te assisteren bij ongevallen waarbij slachtoffers met brandwonden te betreuren waren.