Een brandwondenongeluk veroorzaakt veel leed. Daarom zet Brandwondenzorg Nederland, via de Nederlandse Brandwonden Stichting, praktische projecten in om brand- en brandwondenongevallen te voorkomen. Dit doen we in samenwerking met partners vanuit de brandweer, overheid en het bedrijfsleven. De ambitie is helder: in Nederland woon, werk en leef je veilig met een minimaal risico op brand(wonden)letsel.
Brand voorkomen
Nederland kent jaarlijks gemiddeld zo’n 6.000 woningbranden met ongeveer 600 gewonden door brand. Ruim de helft van het aantal brandwondenslachtoffers die wordt opgenomen in een brandwondencentrum, hebben een ongeval meegemaakt met vuur of vlammen. Daarnaast is het inademen van rook een grote oorzaak van gewonden en doden. Twee op de drie woningbranden ontstaan door menselijk handelen.
Brandwondenzorg Nederland zet zich via de Nederlandse Brandwonden Stichting samen met haar partners in om het aantal doden en gewonden door brand te verminderen. Wij richten ons hierbij op de onderstaande onderwerpen.
Voorkomen van woningbrand
Wij delen handige tips en tools om het huis brandveilig te maken.
Snelle brandmelding
Je hebt een grotere kans om een brand te overleven met goede en werkende rookmelders in huis. Daarom streven wij naar 100% rookmelderdichtheid in Nederland.
Voorkomen dat de brand uitbreidt
Wij verspreiden informatie en kennis over het juist gebruiken van blusmiddelen. Ook zetten wij ons actief in om meubels en ander woninginventaris meer brandvertragend te laten fabriceren.
Veilig vluchten
Wij informeren mensen over hoe zij moeten handelen en vluchten ten tijde van brand, bijvoorbeeld door het maken van een vluchtplan.
Meer informatie?
Meer informatie over de preventiecampagnes is te vinden op de onderstaande websites.
Jonge kinderen lopen veel risico
Meer dan een kwart van de brandwondenpatiënten in de drie Nederlandse brandwondencentra is jonger dan 5 jaar. In 90% van deze gevallen is de oorzaak een hete vloeistof zoals hete thee of koffie.
Jonge kinderen ontwikkelen zich razendsnel en kunnen vaak meer dan ouders denken. Van baby tot peuter en kleuter. Van de eerste hapjes tot de eerste stapjes en het ontdekken van de steeds groter wordende wereld. Deze mijlpalen brengen ook risico’s met zich mee. Juist op die momenten neemt het aantal brandwonden bij kinderen toe. Bijvoorbeeld wanneer een baby leert grijpen, kruipen of lopen. Opeens kan hij wél bij dat hete kopje thee.
Gevolgen van brandwonden zijn heftig
De gevolgen van brandwonden kunnen groter zijn bij jonge kinderen. Ze hebben een veel dunnere huid en het verbrande lichaamsoppervlak is sneller groot dan bij volwassenen. Kinderen moeten soms nog vele jaren operaties ondergaan, omdat hun littekens, tijdens de groei, te strak komen te staan. Ze zitten dan letterlijk ’te strak’ in hun vel met bewegingsproblemen als gevolg. Daarnaast is ook de psychische impact voor deze kinderen en hun ouders groot.
Jonge kinderen zijn onberekenbaar
Bijna alle verbrandingen bij kleine kinderen vinden plaats in of om het huis. Ouders geven aan dat zij hun kinderen scherp in de gaten houden, maar dat is niet altijd mogelijk. Jonge kinderen zijn onberekenbaar. Zorg er daarom voor dat je hun huis en omgeving veilig maakt. Lees hier tips over hoe je brandwonden kunt voorkomen. Meer tips om brandwonden te voorkomen, zijn te vinden op https://brandwondenstichting.nl/tips/
Ouderen zijn een risicogroep
Mensen worden steeds ouder en hiermee groeit de groep ouderen in de samenleving. Deze toename zal gevolgen hebben voor de zorg voor ouderen, maar zeker ook voor de ouderen die brandwonden oplopen. Ieder mens wordt anders oud, maar voor alle ouderen geldt dat wanneer ze worden opgenomen met brandwonden, ze kwetsbaar zijn en een hoge kans hebben om te overlijden.
Veel brandwonden worden bij ouderen veroorzaakt door vuur of heet water De ongelukken gebeuren meestal in huis en vaak is er tijdens het ongeluk sprake van onwel worden, flauwvallen of een lichamelijke zwakte. Daarbij komt dat een oudere soms niet meer zo alert is op eventuele gevaren, de reactietijd verminderd is, minder mobiel is en soms cognitieve problemen kan hebben.
Hierdoor is het niet altijd mogelijk om weg te komen bij de oorzaak van de brandwonden, bijvoorbeeld wanneer iemand tegen een verwarming is gevallen. Daarbij is er een kans dat de eerste hulp niet mogelijk is, omdat ze alleen thuis zijn. Vandaar dat het van groot belang is om de kans op brandwonden zo klein mogelijk te maken.