Tot de jaren ’70 werden patiënten met ernstige brandwonden in reguliere ziekenhuizen behandeld. Ook werd er ook weinig onderzoek gedaan naar deze patiëntengroep en de verbetering van de behandeling. Met de komst van de brandwondencentra kwam hier verandering in. Door de multidisciplinaire, gecentraliseerde zorg gericht op de kwaliteit van zorg, is de overlevingskans van patiënten met ernstige brandwonden sterk gestegen.
De Nederlandse brandwondencentra zijn gedefinieerd als een ‘purpose-built’ locatie waar de zorg is gebaseerd op drie pijlers:
- De specifieke kennis en vaardigheden om brandwondpatiënten te behandelen zijn aanwezig
- Multidisciplinaire behandeling vanuit één team
- De zorg vindt plaats in een speciaal brandwondencentrum
De Nederlandse brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam hebben op alle drie de locaties speciale voorzieningen om zowel volwassenen als kinderen met ernstige brandwonden te behandelen. Dit geldt vanaf het moment van opname tot het moment van ontslag uit het brandwondencentrum en daarna.
In elk brandwondencentrum wordt gewerkt met multidisciplinaire teams. Naast de speciaal opgeleide brandwondenartsen en brandwondenverpleegkundigen wordt er samengewerkt met medisch specialisten. Traumachirurgen, plastisch chirurgen, intensivisten, kinderartsen, psychiaters en microbiologen vormen een vaste kern van een behandelteam. Ook zijn psychologen, pedagogisch medewerkers, maatschappelijk werkers en diëtisten onderdeel van het behandelteam. Ook spelen fysio- en ergotherapeuten een belangrijke rol.
Deze multidisciplinaire aanpak leidt tot beter herstel, een betere verwerking van een trauma, het beperken van psychosociale gevolgen en tot betere re-integratie. De teams hebben dagelijks overleg, kunnen snel en gemakkelijk schakelen en worden gekenmerkt door hun grote betrokkenheid bij de patiënten.
Brandwondencentrum Groningen
Het Martini Ziekenhuis is één van de drie brandwondencentra in Nederland en het centrum voor Noord- en Oost-Nederland. Dit brandwondencentrum verzorgt de acute opvang van patiënten met brandwonden in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland.
Brandwondencentrum Beverwijk
Brandwondencentrum Beverwijk is onderdeel van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Het brandwondencentrum verzorgt de acute opvang van patiënten met brandwonden, met name uit Midden- en Noord-Nederland.
Brandwondencentrum Rotterdam
In het brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis worden patiënten met brandwonden en andere huidaandoeningen behandeld, met name uit de zuidelijke helft en Zuidoost-Nederland.