De Nederlandse Vereniging voor Brandwondenzorg is de vereniging van artsen, verpleegkundigen, psychologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, pedagogisch medewerkers en professionals die zich in het Nederlandse taalgebied bezighouden met de bestudering en specifieke behandeling van brandwonden.
De Nederlandse Vereniging voor Brandwondenzorg bevordert het onderlinge contact van professionals door:
- het organiseren van wetenschappelijke vergaderingen
- het opstellen van publicaties
- het onderhouden van contacten met verwante verenigingen in binnen- en buitenland
De organisatie van de NVBZ is een vereniging met een algemene ledenvergadering. Vanuit deze vergadering is een bestuur gekozen. Dit bestuur bestaat uit professionals vanuit de Nederlandse en Belgische brandwondenzorg.
Bestuur NVBZ
Het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Brandwondenzorg bestaat uit professionals vanuit de Nederlandse en Belgische brandwondenzorg. Op dit moment bestaat het bestuur uit de volgende personen:
Mevr. A. de Vries
Voorzitter
Mevr. M. Akkerman
Secretaris
Mevr. E. Jansen
Penningmeester
Mevr. M. van der Ent-Oosterwijk
Lid
Dhr. dr. G. Roukema
Lid
Mevr. H. Coppens
Lid
Dhr. H. Elbertsen
Lid
Bekijk hier de statuten van de NVBZ.
Agenda en vergaderingen
Het komende jaar staan de volgende vergaderingen van de Nederlandse Vereniging voor Brandwondenzorg gepland. Leden ontvangen een persoonlijke uitnodiging.
Wanneer | Wat | Waar |
5 april 2024 | Voorjaarsvergadering en 50-jarig jubileum NVBZ | Kasteel de Vanenburg, Putten |
15 November 2024 | Najaarsvergadering | Cineworld Beverwijk |
Bent u nog geen lid en wilt u meer informatie over de vergaderingen en bijeenkomsten? Dan kunt u contact opnemen met [email protected]
De voor- en najaarsvergadering worden mede mogelijk gemaakt door JUZO en Urgo Medical.
Ereleden
De Nederlandse Vereniging voor Brandwondenzorg kent een aantal ereleden die zich nadrukkelijk ingezet hebben voor de doelstellingen van de vereniging. Daarnaast zijn de resultaten van hun werkzaamheden van onmisbaar belang voor de brandwondenzorg in Nederland.
Ina Boerma
Met haar A en B verpleegkunde opleiding en specialisatie Intensive Care brandwondenverpleegkundige is Ina Boerma van alle markten thuis. Tevens was zij de allereerste Nurse Practitioner op een brandwondencentrum in Nederland. Ina was zeer actief in het nazorgtraject voor brandwondenpatiënten en heeft vanuit het brandwondencentrum in Groningen het ‘Terug naar school’ project opgezet. Ook buiten de landsgrenzen zet zij zich in voor de brandwondenzorg, bijvoorbeeld voor Stichting Burns Turiani in Tanzania. Twee keer per jaar reist ze af naar Tanzania om daar samen met verpleegkundigen en artsen de brandwondenzorg te optimaliseren. Een carrière om trots op te zijn!
Han Boxma
Naar aanleiding van branden bij Shell Pernis specialiseerde het vroegere Zuiderziekenhuis in Rotterdam zich vanaf 1974 in de zorg aan patiënten met brandwonden. Dr. Boxma legde zich vanaf 1982 volledig toe op traumachirurgie met als specialisatie de behandeling van brandwonden. Boxma was in de jaren tachtig nauw betrokken bij de bouw van het eerste geavanceerde brandwondencentrum te Rotterdam. Het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis is nog altijd een van de drie locaties in Nederland waar mensen met brandwonden specialistische zorg krijgen. Vanwege zijn expertise werd Han Boxma gedurende zijn loopbaan geregeld in binnen- en buitenland gevraagd te assisteren bij ongevallen waarbij slachtoffers met brandwonden te betreuren waren.
Bertus Faber
Bertus Faber werkte tot 2012 als klinisch psycholoog/psychotherapeut bij Martini Ziekenhuis Groningen. Naast het initiëren en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek in zijn vakgebied, verrichtte hij baanbrekend werk om de aandacht van de brandwondenpatiënten af te leiden met het doel om hun pijn tijdens de behandeling te verlichten. Zo stond hij aan de wieg van de inzet van Virtual Reality in de brandwondenzorg.
Henk Jan Klasen
Na zijn studie medicijnen, militaire dienst en opleiding tot chirurg, werd dr. Henk Klasen staflid van de vakgroep Chirurgie (trauma-divisie) van het opleidingsziekenhuis van de Universiteit van Groningen. Al snel werd hij betrokken bij het opzetten van een brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis te Groningen. Hij werkte daar als coördinator vanaf de opening van het brandwondencentrum in 1979 tot 1991. Van 1987 tot zijn pensionering in 2000 was hij professor in de pathofysiologie van brandwonden.
Heleen Westra
Maar liefst 31 jaar werkte Heleen Westra met veel passie als Intensive Care brandwondenverpleegkundige op het brandwondencentrum in Beverwijk. Haar specialisme lag op het gebied van de wondzorg. Deze kennis heeft zij ruim 15 jaar ingezet bij het Kenniscentrum Wondzorg (WCS) als bestuurslid. Daarnaast heeft Heleen meegeschreven aan ‘Het Brandwondenboek’ en is zij 2 termijnen penningmeester/bestuurslid geweest bij de NVBZ. Een mooie staat van dienst!
Helma Hofland
Helma Hofland is al lang werkzaam als verpleegkundige op het brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis en ze is trouw lid van de NVBZ. Ook werkt ze al jaren als verpleegkundig onderzoeker, met haar eerste wetenschappelijke publicatie al meer dan 20 jaar geleden. Internationaal heeft ze tenminste 23 publicaties op haar naam staan. Naast onderzoekswerk in het brandwondencentrum, is ze ook nauw betrokken bij de Opleiding Brandwonden Verpleegkunde. Maar ook wereldwijd zet Helma zich in als brandwondenverpleegkundige. Na een verblijf van 10 jaar in Malawi gaat ze nu nog steeds regelmatig op uitzending, met name naar Afrika.
Robert Kreis
Robert Kreis is een van de gezichten van de Nederlandse brandwondenzorg. Hij is jarenlang werkzaam geweest in het brandwondencentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis. In 1987 richtte hij de Stichting Brandwonden Research Instituut op. Deze stichting zorgde ervoor dat onderzoeken waarvoor (nog) geen reguliere fondsen beschikbaar waren, toch konden starten omdat het belang van het onderzoek noodzakelijk wordt geacht. Sinds 1999 was hij ook bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam met als leerstoel Brandwondengeneeskunde. Na zijn Emeritaat bleef hij zich inzetten voor een betere brandwondenzorg. Zo ontstond in 2015 de ‘Kreis-Prijs’, een prijs die bedoeld is voor jonge artsen en onderzoekers, om hen te stimuleren onderzoek te doen naar brandwonden en hierover te publiceren.
Saskia Sizoo
Saskia Sizoo werkt al ruim 35 jaar als fysio- en handtherapeut in het brandwondencentrum van het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam. Met haar uitgebreide kennis en expertise op het gebied van brandwondenrevalidatie, is zij erop gebrand om mensen met brandwonden zo snel en goed mogelijk te laten terugkeren in de maatschappij. Saskia heeft onder andere richtlijnen opgesteld voor de behandeling van de verbrande hand en een kernset ontwikkeld voor uitkomstmetingen van de verbrande hand, in samenwerking met de Werkgroep Brandwonden Revalidatie (WBR) en haar Europese netwerk. Ook heeft ze onderwijs verzorgd voor de OBV en de opleidingen handtherapie van het Nederlands Paramedisch Instituut en het Erasmus MC.
De afgelopen 10 jaar heeft Saskia zich ontwikkeld als kartrekker op het gebied van implementatie, waarbij ze de verbinding legt tussen wetenschappelijk onderzoek en de klinische praktijk. Zo was ze onder andere betrokken bij het opzetten van het (voormalig) brandwondennazorgportaal en de implementatie van Virtual Reality in de brandwondenzorg. Ook is ze ontzettend gedreven om hydrotherapie (oefenen in warm water) als revalidatievorm mogelijk te maken voor mensen met brandwonden. In 2023 ontplooide Saskia zich als internationaal docent en zorgverlener op uitwisselingen in Kampala, Uganda.
Word ook lid!
Het lidmaatschap van de NVBZ kost € 35 per jaar. Je wordt dan uitgenodigd voor de wetenschappelijke vergaderingen die twee keer per jaar worden georganiseerd en je bent meteen lid van de European Burns Association (EBA). Ook lid worden? Meld je dan direct aan. Je kan lid worden door een mail te sturen naar ons email adres