Onderzoek vormt de basis voor nog betere brandwondenzorg. Samen met de brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam werkt de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra (VSBN) aan onderzoek, educatie en training. Hierdoor is VSBN kenniscentrum op het gebied van brandwondenzorg en brandwondenonderzoek.
Onderzoekprogramma’s
Het onderzoek van de VSBN kent vier onderzoeksprogramma’s
Preklinisch onderzoek
Het doel van preklinisch onderzoek is het opdoen van kennis om nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen voor de verbetering van wondgenezing en het voorkomen van littekenvorming. Vervolgens kunnen deze behandelmethoden getoetst worden op hun effect. Hiervoor zijn een aantal onderzoeksgebieden gedefinieerd:
- Regulatie van de ontstekingsreactie
- Modulatie van littekenvorming
- Ontwikkeling van huidsubstituten
- Voorkomen en behandelen van wondinfecties
Klinisch onderzoek
De Nederlandse Brandwonden Stichting werkt sinds 2013 samen met een panel van ervaringsdeskundigen voor de beoordeling van de relevantie van projectvoorstellen. Daarnaast zijn ervaringsdeskundigen betrokken bij onderzoeksbijeenkomsten en bij een aantal onderzoeksprojecten. Deze samenwerking is belangrijk voor onderzoekers omdat het bijdraagt aan het wederzijds begrip. Dit levert relevanter onderzoek op die goed vertaald kan worden naar de (zorg)praktijk.
Psychosociaal en gedrags-wetenschappelijk onderzoek
Het doel van psychosociaal en gedragswetenschappelijk onderzoek is het verkrijgen van meer inzicht in het psychologisch en sociaal functioneren van volwassenen en kinderen die brandwonden oplopen. Om dit te bereiken, richt het onderzoek zich op risicoanalyse door longitudinaal observationeel onderzoek naar klinische problemen en problemen die zich voordoen in de maanden en jaren daarna. Voor het toetsen worden theorieën aangereikt vanuit de sociale wetenschappen. Dit leidt tot nieuwe kennis met betrekking tot de diagnostiek en behandeling van psychosociale problemen van mensen met brandwonden en hun naasten.
Epidemiologie en registratie
Het doel van het programma ‘Epidemiologie, registratie en economische evaluatie’ is drievoudig:
- Vergroten van kennis over de epidemiologie van brandwonden in het algemeen en vaststellen van risicogroepen
- Registreren in en verder ontwikkelen van de Nederlandse Brandwonden Registratie R3, het gezamenlijke registratiesysteem van de drie brandwondencentra
- Ontwikkelen van methodes voor economische evaluatie in de brandwondenzorg en het vergroten van kennis over kosten en kosteneffectiviteit van verschillende behandelingen in de brandwondenzorg
Want to know more about the ADBC?