Ernstige brandwonden: levensgevaarlijk

Een brandwond loopt u snel op. Sterker nog, dat gebeurt iedereen wel eens. Een ernstige brandwond is geen gewone verwonding. Zo’n wond beschadigt de huid, en dat heeft grote gevolgen. Huid is namelijk een belangrijk orgaan. De huid bepaalt hoe u er uitziet, beschermt uw lichaam tegen ziektes en zorgt voor de juiste lichaamstemperatuur zodat u in leven blijft. Huid is van levensbelang en een ernstige brandwond is vaak levensgevaarlijk.

Ken de oorzaken van brandwonden

Een brandwondenongeval is vaak een samenloop van een aantal toevallige gebeurtenissen die u niet verwacht. Toch kunt u ongevallen voorkomen: door ervoor te zorgen dat een toevallige gebeurtenis niet plaats kan vinden. En door onveilige omstandigheden te herkennen en te vermijden.

 • Hete vloeistof
 • Vuur en vlam
 • Steekvlammen

Aandacht voor ouders: jonge kinderen lopen veel risico

Jonge kinderen lopen extra risico om brandwonden op te lopen. Een kwart van de patienten in het brandwondencentrum is jonger dan 5 jaar. Kinderen van die leeftijd ontwikkelen zich snel en kunnen vaak al meer dan ouders denken. Zij zijn nog niet in staat veiligheidsregels aan te leren, integendeel, ze gaan juist op ontdekkingstocht. Ze komen in beweging, trekken zich op aan een tafel en weten steeds verder te grijpen. Ook zijn ze nieuwsgierig en doen u na. Als een kind op schoot zit als u thee drinkt, wil het kind weten wat er in het kopje zit en zal er naar grijpen. Die nieuwsgierigheid is gezond, maar in combinatie met hete vloeistoffen ook gevaarlijk. In ruim 90% procent van de ongevallen bij jonge kinderen is de oorzaak hete thee of koffie. Zij zien zelf geen gevaar en zijn daardoor eerder betrokken bij (brandwonden)ongevallen.

Gevolgen zijn heftig
De gevolgen van brandwonden door hete vloeistoffen bij deze groep jonge kinderen zijn heftig. Kinderen hebben een veel dunnere huid en het verbrande lichaamsoppervlak is veel sneller groot dan bij volwassenen. Kinderen moeten soms nog vele jaren operaties ondergaan. Daarnaast is ook de psychische impact voor deze kinderen en hun ouders erg groot.

Jonge kinderen zijn onberekenbaar
Het blijkt dat de meeste ongelukken gebeuren in de aanwezigheid van ouders. Bij één seconde onoplettendheid. Vaak in de directe woonomgeving zoals de keuken. Ouders geven aan dat zij hun kinderen scherp in de gaten houden, maar dat is niet altijd mogelijk. Jonge kinderen zijn onberekenbaar. U knippert met uw ogen en er valt weer iets om. Die kop thee bijvoorbeeld. Zorg er daarom voor dat u hun huis en omgeving veilig maakt. Voorkom brandwonden met deze tips:

Met deze simpele tips voorkomt u brandwonden bij uw kind:

 • Drink nooit hete thee of koffie met een kind op schoot. Eén onverwachte beweging en de hete thee morst op uw baby. Zelfs een klein scheutje hete thee of koffie kan bij kleine kinderen ernstige brandwonden veroorzaken.
 • Theekopjes staan in het midden van de tafel en buiten het bereik van kinderen.
 • De theepot staat hoog en achter op het aanrecht.
 • De beste watertemperatuur is 37 graden. Test het badwater met een badthermometer of je elleboog.
 • Gebruik de achterste pitten van de kookplaat en draai de stelen van de pannen naar de zij- of achterkant.
 • Plaats apparaten zoals een waterkoker of frituurpan achter op het aanrecht en maak de snoeren zo kort mogelijk zodat uw kindje er niet aan kan trekken.
 • Plaats aanstekers en lucifers buiten bereik van uw kind. Laat hem nooit alleen bij brandende kaarsen en op minimaal 2 meter afstand van open vuur zoals een vuurkorf of barbecue. Zo voorkomt u dat uw kind zijn handjes verbrand.
 • Als u slaapt, ruikt u niets, maar hoort u wel. Tijdens een woningbrand is een werkende rookmelder daarmee uw enige overlevingskans. U en uw kind worden niet vanzelf gewekt bij brand. Plaats dus hoorbare rookmelders, zodat u uzelf en uw kind op tijd in veiligheid kan brengen
 • Kinderen vinden alles interessant en komen overal aan. Plaats daarom afdekplaatjes op alle stopcontacten in huis waar uw kind straks bij kan
 • Hang werkende rookmelders op. Ook in de gang bij de kinderkamer. En test deze regelmatig.
 • Weet wat u moet doen bij brand. Maak een vluchtplan en spreek af wie de kinderen meeneemt.

Brandbare vloeistoffen zijn nooit 100% veilig te gebruiken. Bij alle brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol of (was)benzine komt bij het openen ALTIJD een gaswolk vrij die in de lucht blijft hangen (verdamping). Deze gaswolk is zeer groot. Eén vonk in de gaswolk kan dan genoeg zijn voor een meterslange steekvlam. Niet alleen de persoon die de brandbare vloeistof in de barbecue of de vuurkorf spuit loopt gevaar; vaak zijn het juist de omstanders die vlam vatten

 • Plaats de barbecue op een stevige, vlakke ondergrond.
 • Steek de barbecue alleen aan met aanmaakblokjes. Nooit met spiritusof een andere vluchtige brandbare vloeistof. Deze brandbare vloeistoffen veroorzaken in combinatie met open vuur een steekvlam.
 • Houtskool blijft lang nagloeien. Gebruik, indien nodig, zand om te doven.
 • Zorg dat kinderen op minimaal 2 meter afstand zijn van open vuur. TIP: maak een natuurlijke (afgesproken) grens tussen de barbecue en de kinderen: een hekje of een paar kisten. Neem daarbij een paar meter extra. Kinderen zijn jonge onderzoekers en zoeken de grens op.
 • Zorg dat de degene die de barbecue bedient nuchter is, stel een BBQ-BOB aan.
 • Gebruik om elke kruik een kruikenzak.
 • Gebruik geen hoes in de vorm van een speelgoedbeest; dit nodigt kinderen uit om met de kruik te spelen.
 • Gebruik de kruik om het bed voor te verwarmen. Haal de kruik uit het bed als de baby in bed ligt. Wil je toch de kruik gebruiken wanneer de baby in bed ligt, overleg dit eerst met een arts, kraamverzorgende of verloskundige. Als de deskundige het wenselijk vindt om de kruik in het bed te leggen bij de baby, leg de kruik dan op de deken op een handbreedte afstand van de baby. De kruik mag niet te dicht bij de baby liggen, vanwege verbrandingsgevaar van de tere huid.
 • Tip: wikkel de kruik (met kruikenzak) in een hydrofiele luier of molton en maak deze aan de zijkant van de kruik vast met een dubbele knoop. Leg de kruik met de knoop naar de baby toe, de knoop zorgt ervoor dat de kruik op afstand blijft en niet naar de baby toe kan rollen.
 • Onderhoud de kruik goed, controleer bij elk gebruik of de kruik niet kan lekken.
 • Berg de kruik na gebruik op volgens de gebruiksaanwijzing.
Klik hier voor meer tips

Voorkom brandwonden bij kleine kinderen

De Nederlandse Brandwonden Stichting wil brandwonden bij jonge kinderen voorkomen. Daarom start zij een voorlichtingscampagne waarbij ouders preventie- en eerste hulp tips kunnen ontvangen, afgestemd op de leeftijd van hun kindje. Wilt u ook weten hoe u brandwonden kunt voorkomen bij uw kindje? Meldt u dan nu aan voor de e-mailalerts van de Nederlandse Brandwonden Stichting en ontvang nuttige tips: https://nederlandse.brandwondenzorg.nl/aanmeldenboekje