Een litteken is eigenlijk niets anders dan nieuwe huid die volop in beweging is. Het groeit, maakt bouwstenen aan en moet de kleur aannemen van de omliggende huid. En dat is best wel een ingewikkelde klus! Daarom kan een litteken wel wat hulp gebruiken. Want zonder enige versterking, kunnen littekens opvallend rood worden, gaan trekken of jeuken. En dat is niet prettig. Lees hieronder over de verschillende mogelijkheden.

Littekens verzorgen

  • Hydrateren is belangrijk

    De herstellende huid heeft een grote behoefte aan water. Met genoeg water heeft een litteken namelijk de meeste kans om uit te groeien tot een mooi nieuw stukje van uzelf. Hydrateert u de nieuwe huid niet goed, dan blijft er vocht uit het omringend weefsel onttrokken worden en gaat de plek extra pijn doen, rood kleuren én jeuken. En wat doet u bij jeuk? Inderdaad: krabben. Maar pas op! Dan ontlokt u weer een nieuwe ontstekingsreactie die voor nóg meer jeuk, pijn, roodheid en daarmee een groter litteken zorgt. Goed hydrateren en afsluiten is dus een manier om littekenvorming te remmen, pijn, roodheid en jeuk te laten afnemen en een soepeler litteken te krijgen.

  • Drukkleding

    De ervaring leert dat druk op de huid littekenvorming kan beperken. Dit kan met drukkleding. Verder kan drukkleding de jeuk verminderen. Drukkleding wordt gemaakt van een strakke elastische stof die om de huid, onder de kleding wordt gedragen. Of u drukkleding moet dragen, welke mogelijkheden er zijn en de duur van deze behandeling, bespreekt uw arts en/of ergotherapeut met u.

  • Drukkleding bij kinderen

    Het kan zijn dat een litteken onvoldoende met het kind meegroeit. Daardoor kan een litteken dat nooit eerder klachten gaf, later bewegingsbeperkingen van een gewricht gaan geven. Ook bij kinderen kan drukkleding helpen. Kinderen vinden drukkleding soms te straks zitten en ‘lelijk’. Kleine kinderen wennen vaak moeiteloos aan drukkleding. Het helpt tegen jeuk en het voorkomt krabben.

 

Bewegingsproblemen

Brandwondenlittekens kunnen zorgen voor fysieke beperkingen. Bijvoorbeeld voor moeilijkheden bij het lopen. Dat is vervelend. Er zijn gelukkig een aantal oplossingen om deze beperkingen te verminderen. Vraag uw behandelend arts in het brandwondencentrum naar de mogelijkheden en meer informatie.

  • Hersteloperatie

    Als een litteken de functies van de huid of één of meer gewrichten gaat storen, kan een plastisch chirurgische correctie nodig zijn. Deze hersteloperatie kan stoornissen van gewrichten corrigeren en bewegingsproblemen verhelpen. Een operatie kan vaak pas na enige tijd na een brandwondenongeval worden uitgevoerd. De plastisch chirurg zal aangeven welke behandeling het beste resultaat zal opleveren.

  • Sporten

    Door het ongeval en uw verblijf in het brandwondencentrum is uw lichamelijke conditie minder, waardoor u snel vermoeid bent. Het is daarom belangrijk dat u regelmatig beweegt. Zodat uw conditie verbetert en uw spieren en gewrichten weer soepel worden. Als uw laatste wonden genezen zijn en de beweeglijkheid niet belemmerd wordt door de littekens, adviseren wij u om weer te gaan werken en sporten. Met name zwemmen is goed om de beweeglijkheid van armen en benen te verbeteren.

Littekens minder laten opvallen

Er zijn mogelijkheden om het uiterlijk van uw littekens te verbeteren en minder te laten opvallen. Wij vertellen u hieronder graag kort over de mogelijkheden. Raadpleeg voor meer informatie uw nazorgverpleegkundige of behandelend arts in het brandwondencentrum.

  • Laseren

    Twee à drie jaar na uw brandwondenongeval kan een laserbehandeling uitgerijpte littekens helpen verminderen. Hiervoor wordt een special fractionele CO2 laser gebruikt. Deze laser zorgt ervoor dat de structuur van uw huid verbetert en heeft op uw littekens een ‘schurende’ werking waardoor de huid vlakker wordt.

  • Medische tatoeage

    Ook een medische tatoeage kan een optie zijn om uw littekens minder te laten opvallen. Bij dermatografie, ook wel medische tatoeage genoemd, injecteert een huidtherapeut kleurpigmenten met behulp van tatoeage-apparatuur. De gekozen pigmentstoffen benaderen de natuurlijke kleur van de huid zo goed mogelijk. Dit zorgt ervoor dat uw littekens meer de kleur krijgen van uw natuurlijke huid en minder zichtbaar zijn. Dermatografie is een voorbehouden handeling, dat betekent dat deze behandeling alleen door bevoegde huidtherapeuten uitgevoerd mag worden. Verschillende huidtherapeuten hebben zich gespecialiseerd in het zetten van medische tatoeages.

  • Kaalheid tegengaan met haarstamceltherapie

    Het kan zijn dat er door uw littekens kale plekken op uw hoofd ontstaan. Haarstamceltherapie kan dan een oplossing zijn. Bij deze behandeling worden haarstamcellen uit het donorgebied gehaald (behaarde huid). Deze haarstamcellenworden daarna getransplanteerd naar het ontvangstgebied (kale huid). Vraag uw arts naar de mogelijkheden.

  • Camouflage

    Met camouflage kunt u littekens minder opvallend maken. Speciale make-up maskeert de kleuren en deels ook het hobbelige van de huid. Opgeleide camouflagistes kunnen u leren hoe u uw littekens het beste ‘onzichtbaar’ kunt maken. Dit kan voor u de drempel verlagen om bijvoorbeeld naar een feestje of het theater te gaan. Het adres van een ervaren camouflagiste kunt u opvragen bij de polikliniek van het brandwondencentrum.

  • Plastische chirurgie

    De mogelijkheden om brandwondenlittekens door middel van plastische chirurgische operaties weg te werken zijn beperkt. We weten echter dat alle littekens na twee of drie jaar tot rust komen, de kleur zal bijtrekken en het litteken zal vlakker worden.