Een litteken is eigenlijk niets anders dan nieuwe huid die volop in beweging is. Het groeit, maakt bouwstenen aan en moet de kleur aannemen van de omliggende huid. En dat is best wel een ingewikkelde klus! Daarom kan een litteken wel wat hulp gebruiken. Want zonder enige versterking, kunnen littekens opvallend rood worden, gaan trekken of jeuken. En dat is niet prettig. Een litteken is dus gebaat bij de juiste verwennerij: water. Met genoeg water heeft een litteken namelijk de meeste kans om uit te groeien tot een mooi nieuw stukje van uzelf.

 • Collageen

  De herstellende huid heeft een grote behoefte aan water. Geeft u daar gehoor aan, dan zullen jeuk, pijn en eventueel roodheid verminderen. De boosdoener van die drie ongemakken is namelijk de aanmaak van collageen; een soort lichaamseigen cement. Collageen-aanmaak is een proces dat zowel bij een zeer droge huid, (zon)verbranding, (oud) litteken als de pas gesloten huid aan de gang is. Bij een wond geeft het lichaam de opdracht om die heel snel dicht te plakken met collageen. Die open poort moet tenslotte zo snel mogelijk sluiten zodat er niks schadelijks kan binnendringen.

 • Hydrateren stopt ontstekingsreactie

  Om de wond dicht te maken, trekt een beschadigde huid vocht uit de dieper liggende huidlagen aan. Maar omdat de pas gevormde ‘deksel’ (nog) niet zo goed is, verdampt het water snel en heeft die herstellende huid, net als een plantje in bloei, steeds extra water nodig. Water laat de ontstekingsreactie, die voor jeuk, pijn en roodheid zorgt, namelijk afnemen. Hydrateert u die nieuwe huid dus niet goed of gebruikt u een product waardoor de nieuwe ‘deksel’ nog steeds al het vocht doorlaat, dan blijft er vocht uit het omringend weefsel onttrokken worden en gaat de plek extra pijn doen, rood kleuren én jeuken. En wat doet u bij jeuk? Inderdaad: krabben. Maar pas op! Dan ontlokt u weer een nieuwe ontstekingsreactie die voor nóg meer jeuk, pijn, roodheid en daarmee een groter litteken zorgt. Goed hydrateren en afsluiten is dus een manier om littekenvorming te remmen, pijn, roodheid en jeuk te laten afnemen en een soepeler litteken te krijgen.

 • Drukkleding

  De ervaring leert dat druk op de huid littekenvorming kan beperken. Dit kan met drukkleding. Verder kan drukkleding de jeuk verminderen. Drukkleding wordt gemaakt van een strakke elastische stof die om de huid, onder de kleding wordt gedragen. Of u drukkleding moet dragen, welke mogelijkheden er zijn en de duur van deze behandeling, bespreekt uw arts en/of ergotherapeut met u.

 • Drukkleding bij kinderen

  Het kan zijn dat een litteken onvoldoende met het kind meegroeit. Daardoor kan een litteken dat nooit eerder klachten gaf, later bewegingsbeperkingen van een gewricht gaan geven. Ook bij kinderen kan drukkleding helpen. Kinderen vinden drukkleding soms te straks zitten en ‘lelijk’. Kleine kinderen wennen vaak moeiteloos aan drukkleding. Het helpt tegen jeuk en het voorkomt krabben.