Patiënten met necrotiserende fasciitis in een brandwondencentrum

Het komt regelmatig voor dat een patiënt met een ernstige vorm van necrotiserende fasciitis wordt opgenomen in een brandwondencentrum. De reden hiervoor is dat deze groep patiënten dezelfde behandeling en zorg nodig hebben als ernstig verbrande mensen.

Wat is necrotiserende fasciitis?

Necrotiserende fasciitis is een onderhuidse infectie door bacteriën. De infectie verspreidt zich in de loop van uren tot dagen over het vlies dat om de spieren zit, ook wel ‘de fascie’ genoemd. Deze ontsteking gaat gepaard met ernstige vernietiging van huid-, spier -en vetweefsel. In de meeste gevallen wordt de infectie veroorzaakt door de Streptococcus Pyogenes. Deze bacterie is in de volksmond bekend onder de naam ‘vleesetende bacterie’. Vaak maken ook andere bacteriën deel uit van het infectieproces.

Symptomen van necrotiserende fasciitis

De necrotiserende fasciitis infectie begint bij een plaatselijke verwonding van de huid, bijvoorbeeld veroorzaakt door het scheren of een muggenbeet. De huidafwijking kan in het begin lijken op wondroos, maar de pijn is vaak veel heviger. De huid is warm en rood, zeer gevoelig bij druk en er is sprake van grotere en kleinere blaren gevuld met vocht. Daarnaast zwelt het geïnfecteerde gebied.

De verkleuring kan zich snel verspreiden. Als de infectie niet aan de oppervlakte ligt maar dieper, is deze vaak niet goed zichtbaar. Andere symptomen die de meeste patiënten krijgen zijn pijn, misselijkheid, diarree, overgeven en soms een lage lichaamstemperatuur.

Wanneer de ziekte niet wordt herkend en dus niet wordt behandeld, kan de huid na twee tot drie dagen verkleuren van rood naar paars en daarna naar bruin tot zwart. Vaak ontstaan er abcessen in het geïnfecteerde gebied. In dit stadium heeft de patiënt meestal hoge koorts en voelt zich zeer ziek, met koude rillingen en hoofdpijn. Ook kunnen ernstiger verschijnselen optreden, zoals lage bloeddruk, snelle hartslag en ademnood.

De infectie breidt zich in 24 tot 72 uur zeer snel uit. Het is belangrijk dat iemand met deze verschijnselen zo snel mogelijk medische hulp zoekt, omdat de infectie in het ernstigste geval dodelijk zijn.

pagina 6 en 7 bij in het ziekenhuis

Wie loopt risico?

In principe kan iedereen necrotiserende fasciitis krijgen. Het is vaak een kwestie van pech. Mensen lopen kans om deze infectie te krijgen door een wondje, bijvoorbeeld na het scheren of een chirurgische ingreep. Mensen die al een infectie hebben, door ziekten (bijvoorbeeld suikerziekte) verzwakt zijn of minder weerstand hebben, lopen extra risico. Maar ook een simpele muggenbult bij een gezond persoon kan de oorzaak zijn. In een aantal gevallen wordt de oorzaak niet gevonden. Gelukkig komt de infectie zelden voor. Jaarlijks krijgen ongeveer 4 op de 100.000 mensen met necrotiserende fasciitis te maken.

Het lijkt erop dat de patiënten die deze aandoening krijgen een tijdelijke gevoeligheid hebben voor deze bacterie. Na herstel is de kans gelijk aan ieder ander om de aandoening opnieuw te krijgen.

Heeft u specifieke vragen over necrotiserende fasciitis of wilt u deelnemen aan het lotgenotencontact, neem dan contact op met de Nederlandse Brandwonden Stichting via (0251) 27 55 55 of info@brandwondenstichting.nl. Zij verwijzen u door naar de juiste contactpersoon.

Deelnemers gezocht voor focusgroep