litteken keuze hulp

Litteken keuzehulp

De Litteken keuzehulp is voor patiënten met littekens na een brandwondenongeval of onderhuidse infectie (NWDI). De keuzehulp ondersteunt de patiënt én de arts bij het kiezen van de beste behandeling. Inmiddels wordt deze keuzehulp in alle drie de brandwondencentra in Nederland ingezet als onderdeel van het zorgtraject.

Waarom een keuzehulp?

Voor patiënten met littekens na een brandwondenongeval of onderhuidse infectie (NWDI), bestaan er verschillende behandelopties. Wat de beste behandeling is hangt af van de eigenschappen van het litteken én wat de patiënt wil en belangrijk vindt: wil je liever zoveel mogelijk zelf doen om minder last te hebben van je litteken of wil je dit samen met een therapeut doen? Of past een operatie beter bij jouw situatie?

In de Litteken keuzehulp vind je informatie over de huid en littekens en over de behandelopties. Je vult verschillende vragen in, zoals wat je belangrijk vindt in het dagelijks leven en wat je wilt bereiken met de behandeling. Ook vergelijk je op een overzichtelijke wijze de voordelen en nadelen van jouw behandelopties. De Litteken keuzehulp helpt je grip te krijgen op je situatie, en om zo samen met je specialist een goede behandelkeuze te kunnen maken.

Voor wie is de keuzehulp?

De Litteken keuzehulp is voor patiënten die enkele maanden tot jaren geleden een brandwondenongeval of onderhuidse infectie (NWDI) hebben doorgemaakt en in hun dagelijks functioneren worden beperkt door hun litteken.

Weet je niet zeker of de keuzehulp past bij jouw situatie? Of voor welke opties je in aanmerking komt? Bespreek dit met je specialist.

Hoe werkt het?

De keuzehulp bestaat uit drie stappen.

Wil je de keuzehulp gebruiken?

Het is het prettigst als jouw zorgverlener uit het brandwondencentrum je een inlogcode geeft voor de keuzehulp. Dan weet je zeker dat de keuzehulp voor jou geschikt is en welke behandelingen voor jou een optie zijn. Ook hebben jullie dan al een moment gepland om de uitkomst van de keuzehulp te bespreken en samen te beslissen hoe verder. 

De onderstaande ziekenhuizen gebruiken de Litteken keuzehulp op dit moment.

logo maasstad
martini ziekenhuis
Logo Rode Kruis Ziekenhuis

Mijn ziekenhuis doet mee

Ben je onder behandeling bij het brandwondencentrum in een van de bovenstaande ziekenhuizen? Dan ontvang je van je zorgverlener een informatieblad met daarop jouw situatie en de behandelopties waar jij voor in aanmerking komt, inclusief een inlogcode voor de keuzehulp.

Inloggen

Heb je nog geen inlogcode? Vraag jouw zorgverlener dan naar de Litteken keuzehulp.

Mijn ziekenhuis doet (nog) niet mee

Ben je patiënt of naaste en onder behandeling (geweest) in een ziekenhuis dat nog niet deelneemt, maar wil je wel graag de keuzehulp gebruiken? Maak dan kosteloos een inlogcode aan.

Inlogcode aanmaken

Bent u zorgverlener? Dan vragen we om een abonnementsbijdrage. Hiermee draagt u bij aan actualisatie en onderhoud van de keuzehulp en ondersteunen we u bij het gebruik. Alleen samen zorgen we ervoor dat de keuzehulp nog jaren meegaat. Lees meer. 

Samenwerking

De Litteken keuzehulp is een initiatief van de Brandwondenzorg Nederland en de Vereniging van Mensen met Brandwonden, met ZorgKeuzeLab als ontwikkel- en implementatiepartner. De Litteken keuzehulp is ontwikkeld in samenwerking met een landelijk team bestaande uit brandwonden artsen, plastisch- en traumachirurgen, een psycholoog, de voorzitter van de Vereniging van Mensen met Brandwonden, hoofd inhoudelijke programma’s van de Nederlandse Brandwondenstichting, een bijzonder hoogleraar huidregeneratie en wondgenezing, onderzoekscoördinatoren en projectleiders. Daarnaast is er een gebruikerscommissie opgesteld, bestaande uit (partners) van ervaringsdeskundigen en betrokken zorgverleners bij nazorg na brandwonden of een onderhuidse infectie (NWDI), die fungeert als klankbordgroep.

Zichtbare en
onzichtbare
littekens