Wetenschappers in de drie verschillende Nederlandse brandwondencentra (Groningen, Beverwijk en Rotterdam) werken dagelijks aan het verbeteren van de zorg voor patiënten met brandwonden. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van vragenlijsten. Om te weten op welke onderwerpen de focus moet liggen, hebben wetenschappers van het Maasstad Ziekenhuis onderzoek gedaan naar welke uitkomsten de patiënten het belangrijkst vinden.
Vragenlijsten zijn een belangrijk middel om goed te onderzoeken hoe het herstel van patiënten met brandwonden verloopt, maar ook hoe zij dit ervaren. Zij geven hier onder andere in aan hoe het met ze gaat, maar ze beantwoorden ook vragen hoe dagelijkse bezigheden verlopen en of ze pijn hebben. Meestal vullen patiënten deze vragenlijsten op meerdere momenten in zodat zorgverleners en onderzoekers het herstel goed kunnen volgen.
Om erachter de komen of wetenschappers de juiste onderwerpen centraal zetten in de vragenlijsten, hebben Denise van Uden en Inge Spronk 140 patiënten geïnterviewd over welke uitkomsten van een behandeling het belangrijkste vinden.
“De belangrijkste uitkomsten voor patiënten kunnen variëren tijdens het herstellen van de brandwonden. Daarom hebben we over drie verschillende momenten gevraagd wat patiënten in die periode het belangrijkst vonden”, vertelt Denise. “De momenten waren tijdens hun opname in het brandwondencentrum, de eerste zes maanden na opname, en tussen zes tot 24 maanden na opname. Er was een grote overlap in de belangrijkste uitkomsten op elk van de drie momenten. Patiënten vinden het belangrijk om door te geven of ze nog pijn ervaren, of ze zelfstanding zijn en of ze fysiek weer op het niveau zijn van voor de opname.”
Meer informatie over het onderzoek en de resultaten is hier te vinden.