Van brandwonden genezen is topsport. Een topsporter eet en drinkt veel om langdurig en intensief te kunnen bewegen. Een brandwondenpatiënt moet veel eten en drinken om te kunnen herstellen, want uw lichaam werkt hard. Het zet de voeding om in energie en allerlei nuttige lichaamsstoffen. Daarmee maakt het onder andere nieuw weefsel aan, zoals huid en spieren.

Informatie voor ouders vindt u hier.

Extra energie en bouwstoffen

Uw lichaam haalt energie uit eten en drinken (voeding) zodat spieren, organen, hersenen en alle andere onderdelen van uw lichaam kunnen werken. Voor uw herstel van uw brandwonden heeft u extra energie en bouwstoffen nodig. Hoe groter en dieper de brandwonden zijn, des te harder moet uw lichaam werken. Ook haalt ons lichaam vocht, eiwitten, vitaminen en mineralen uit voeding. Door de verbrande huid verliest uw lichaam veel vocht. Dit vocht verdampt voor het grootste deel aan het wondoppervlak. Met het verdampen gaan ook nuttige stoffen zoals lichaamseiwitten en zouten verloren. Om deze verliezen te compenseren, moet uw lichaam harder werken en heeft het meer energie nodig.

Extra voeding

Vanwege de behoeftes van uw lichaam door het herstel van uw brandwonden, is het van groot belang dat u een aanpassing doet in wat u eet en drinkt. Zijn uw brandwonden gering, dan is het voldoende om naast de hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en diner) wat extra tussendoortjes te nemen. Maar de meeste mensen met brandwonden hebben veel meer extra voeding nodig. Dit betekent vaak de dubbele hoeveelheden van de hoofdmaaltijden plus snacks tussendoor. U krijgt hierbij professionele ondersteuning van een diëtist en een voedingsassistent.

De diëtiste en voedingsassistent

De diëtiste stelt aan de hand van uw persoonlijke situatie (o.a. uw wonden, uw lichaamsgewicht) vast hoeveel energie, eiwitten en voedingsstoffen u nodig heeft. Op basis daarvan bepaalt de diëtist wat u moet eten en drinken en in welke hoeveelheden u deze moet nemen om uw herstel zo goed mogelijk te laten verlopen (dieet). Dit gebeurt in goed overleg met u. Omdat de benodigde voeding veel meer is dan u gewend bent, krijgt u naast de hoofdmaaltijden regelmatig tussendoortjes aangeboden. U eet en/of drinkt u elk uur wel wat.

De voedingsassistent (of verpleegkundige) helpt u een verantwoorde keuze te maken en zorgt ervoor dat u alles op tijd krijgt. Zij noteert ook dagelijks wat u heeft gegeten en gedronken. Aan de hand van die notities controleert de diëtist of het goed gaat. Zo nodig past de diëtist in overleg met u het voedingsschema aan. Belangrijk is dat uw gewicht goed blijft. Daarom wordt u regelmatig gewogen, minimaal 1x per week.

Dieetproducten

De diëtiste kent verschillende hulpmiddelen voor het samenstellen van een energie- en bouwstofrijke voeding. Dieetproducten zijn daarvan een voorbeeld. Er bestaan dieetproducten met extra energie, eiwitten, vitaminen en mineralen. Deze worden vaak als poeder toegevoegd aan u drinken. Door de toevoeging geven ze u snel een vol gevoel. De diëtiste en voedingsassistent houden daar rekening mee bij het aanbieden van eten en drinken.

Sondevoeding

Als het u niet lukt om voldoende te eten, kan sondevoeding hulp bieden. Sondevoeding is vloeibare voeding die u via een sonde (slangetje) krijgt. Dit slangetje gaat via de neus naar de maag. Sondevoeding kan de gewone voeding op een eenvoudige manier aanvullen of vervangen. Soms is het onmogelijk via de gewone weg te eten, bijvoorbeeld als het gebied rondom uw mond is verbrand of als u wordt beademd. In deze situaties is sondevoeding noodzakelijk om te herstellen van uw brandwonden.

Weer thuis

We hebben de ervaring dat mensen na opname in het brandwondencentrum veel blijven eten en snacken. U kunt hierdoor overgewicht ontwikkelen. We adviseren u om thuis een passend en gezond eetpatroon aan te houden en te stoppen met het eetpatroon dat u had tijdens uw opname. Richtlijnen voor een goede voeding kunt u vinden op de website van het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl

Informatie voor ouders

De diëtiste helpt uw kind met wat hij/zij moet eten en drinken en in welke hoeveelheden om zo het herstel zo goed mogelijk te laten verlopen. U kunt zelf met uw kind onze kinderwebsite bezoeken. Op www.maasenik.nl wordt per leeftijdscategorie uitgelegd wat uw kind het beste kan eten om aan te sterken. Ook voor de eventuele andere (jonge) familieleden en vrienden kan het fijn zijn om deze informatie te bekijken.

print