Rookmelders redden levens

Weet u dat rook uw grootste bedreiging is bij een woningbrand? Door het inademen van rook krijgt uw lichaam geen zuurstof, met vaak ernstig of fataal letsel tot gevolg. Rookmelders redden levens, want zij waarschuwen u met een luid alarm als er rook is. Plaats rookmelders in de hal en op de overloop, maar ook in ruimten waar u slaapt en waar brand kan ontstaan. Zorg ervoor dat u de rookmelders goed kunt horen, ook als de deuren gesloten zijn.

Kunt u zelf geen rookmelder plaatsen? Schakel het rookmelderteam in.

Het Rookmelderteam van de Nederlandse Brandwonden Stichting bestaat uit meer dan 3.000 vrijwilligers die door de Brandweer zijn getraind in het plaatsen van rookmelders. Overal in Nederland staan zij voor u klaar en plaatsen zij kosteloos uw rookmelders als u dit zelf niet meer kunt. Ook bespreken zij met u hoe u bij brand veilig kunt vluchten.

Nog geen rookmelder in huis?

U kunt zelf een rookmelder kopen bij een bouwmarkt. Of nog gemakkelijker: geef bij uw aanmelding voor het rookmelderteam aan dat u gebruikt maakt van de speciale actiekorting. U ontvangt dan de Fire Angel ST 620 met korting.

Hoe werkt het?

  • U meldt zich aan door te bellen naar 0251-275 555
  • Wij zoeken een vrijwilliger bij u in de buurt
  • Per post ontvangt u de contactgegevens van de vrijwilliger
  • U maakt zelf telefonisch een afspraak met de vrijwilliger voor het plaatsen van de rookmelder
  • De vrijwilliger komt bij u langs, plaatst de rookmelder en neemt een aantal veiligheidsstappen met u door. Op deze manier leert u hoe u brand kunt voorkomen en wat u moet doen bij brand.

Het Rookmelderteam plaatst ook uw CO-melder

Bij koudere weersomstandigheden worden kachels aangezet en sluiten we de ramen. Bij onvoldoende ventilatie neemt de kans op koolmonoxidevergiftiging toe. Koolmonoxide (CO) is een zeer giftig gas, je proeft en ruikt het niet. Oorzaken van koolmonoxidevergiftiging zijn vaak een combinatie van een defect of slecht onderhouden geiser/cv-installatie/gastoestel en onvoldoende ventilatie. Als er te weinig zuurstof is, ontstaat een levensgevaarlijke situatie met kans op vergiftiging.

Hoe voorkom je een CO-vergiftiging?

  • Ventileer: laat 24 uur per dag en 7 dagen per week een rooster open of een raam op een kiertje.
  • Controleer: laat uw verwarmingstoestel zoals CV-ketel of kachel minimaal één keer per jaar door een gecertificeerd vakman controleren.
  • Alarmeer: zorg voor uw eigen veiligheid en plaats een CO-melder, in ieder geval in de ruimte van het verwarmingstoestel. Kunt u zelf geen CO-melder ophangen? Schakel ook hiervoor het Rookmelderteam in.

Meer informatie over koolmonoxide en het juiste plaatsingsadvies voor een CO-melder vind je op www.brandweer.nl/koolmonoxide.