In het brandwondencentrum komen regelmatig slachtoffers met ernstige brandwonden binnen, veroorzaakt door een lekkende of gescheurde kruik. Een kruik kun je gebruiken om je koude voeten aan op te warmen of je (buik)pijn mee te verzachten, maar ook voor baby’tjes kunnen kruiken handig zijn. Omdat baby’s hun eigen lichaamstemperatuur nog niet kunnen regelen is het, zeker in de winter, belangrijk dat je een kruik hebt. Hoe gebruik je zo’n ding veilig?
Er is een enorme keuze aan kruiken. Hieronder gaan we in op de volgende kruiken:
- heetwaterkruik (kunststof of metaal)
- gelkruik of kruik gevuld met een warmtegevoelige substantie
- pittenkruik
- elektrisch oplaadbare kruik
Gebruiksadvies
- Gebruik om elke kruik een kruikenzak.
- Gebruik geen hoes in de vorm van een speelgoedbeest; dit nodigt kinderen uit om met de kruik te spelen.
- Gebruik de kruik om het bed voor te verwarmen. Haal de kruik uit het bed als de baby in bed ligt. Wil je toch de kruik gebruiken wanneer de baby in bed ligt, overleg dit eerst met een arts, kraamverzorgende of verloskundige. Als de deskundige het wenselijk vindt om de kruik in het bed te leggen bij de baby, leg de kruik dan op de deken op een handbreedte afstand van de baby. De kruik mag niet te dicht bij de baby liggen, vanwege verbrandingsgevaar van de tere huid.
- Tip: wikkel de kruik (met kruikenzak) in een hydrofiele luier of molton en maak deze aan de zijkant van de kruik vast met een dubbele knoop. Leg de kruik met de knoop naar de baby toe, de knoop zorgt ervoor dat de kruik op afstand blijft en niet naar de baby toe kan rollen.
- Onderhoud de kruik goed, controleer bij elk gebruik of de kruik niet kan lekken.
- Berg de kruik na gebruik op volgens de gebruiksaanwijzing.