Een brandwondenongeval meemaken kan heftig zijn en diepe sporen nalaten. Je komt in situaties waar mensen je vragen stellen over wat er is gebeurd. Dit wordt uitgelegd in het filmpje.
Contact met lotgenoten kan je goed helpen om te verwerken wat je is overkomen. Bijvoorbeeld in een gespreksgroep met andere mensen met brandwonden. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om lotgenoten te ontmoeten.
Vereniging van Mensen met Brandwonden
De Vereniging van Mensen met Brandwonden brengt mensen met (brandwonden)littekens met elkaar in contact om samen sterker te staan. De vereniging organiseert daarvoor regelmatig activiteiten zoals contactdagen en gespreksgroepen. Tijdens deze bijeenkomsten kun je lotgenoten ontmoeten, ervaringen, tips en informatie delen en samen leuke dingen doen.
Kijk voor meer informatie en de activiteitenkalender op de website van de Vereniging van Mensen met Brandwonden.
“Er is ook een contactmiddag, die bezoek ik. Ik neem daarvan ervaringen mee die voor mij iets toevoegen.”
Aram (44 jaar)
Stichting Kind & Brandwond
De Stichting Kind & Brandwond organiseert activiteiten speciaal voor kinderen, tieners en jongeren met brandwonden, zoals vakantieweken. Tijdens de bijeenkomsten maak je kennis met leeftijdsgenoten die weten wat het is om littekens te hebben. Verder zijn er activiteiten waarbij ook je ouders, broers en zussen van harte welkom zijn, zoals de Brandwondendag, de zwemgezinsdag en het familieweekend.
“Ik ben heel vaak mee geweest naar de vakantieweken van de Stichting Kind & Brandwond en daar heb ik hele leuke herinneringen aan. Vooral als puber heb ik heel veel aan die vakanties gehad, het was fijn om niet de enige te zijn met littekens. Daardoor voelde ik me helemaal geaccepteerd en gewaardeerd.”
Hetty (32 jaar)
Kijk voor meer informatie en de activiteitenkalender op de website van de Stichting Kind & Brandwond.
Boeken
Er zijn ook veel boeken geschreven over het leven met brandwonden. Een Belgisch brandwondencentrum heeft hiervan een overzichtslijst gemaakt. Deze kun je hier vinden.