Je bent niet de enige met brandwonden, anderen herkennen je verhalen en je kunt daardoor ervaringen delen. ‘Even geen slachtoffer zijn’, is een bekende opmerking van deelnemers over de activiteiten. Wat is er nou fijner dan een paar dagen volledig jezelf te kunnen zijn? Leerzaam, leuk en effectief, dat zijn de activiteiten voor kinderen, tieners en jongeren.

Wil je meedoen met een activiteit?

Neem voor meer informatie over de activiteiten contact op met Anne Bosman en Marjorie Holtus via [email protected]

  • Samen Zwemmen (gezinsdag en samen zwemmen)

Veel mensen met littekens hebben al jaren niet gezwommen, omdat ze zich in badkleding kwetsbaar en nagestaard voelen. Zwemmen kan daardoor een grote stap zijn, terwijl dit juist zo fijn kan zijn. Het is gezond, het ontspant en als je het samen met anderen doet is het bovendien heel gezellig. Daarnaast kun je je veiliger voelen met lotgenoten en krijg je soms net dat steuntje in de rug dat je nodig hebt. Overigens zijn alle mensen met littekens welkom, ongeacht of deze veroorzaakt zijn door brandwonden, necrotiserende fasciites, een verkeersongeval of anders. Naast ‘samen zwemmen’ organiseren we ook een zwemdag voor kinderen en volwassenen met brandwonden en hun gezin. Samen met het gezin zwemmen kan net dat steuntje zijn dat nodig is om het water weer in te gaan.

  • Contactmiddag

De contactmiddagen bieden je de mogelijkheid om in een ‘veilige’ omgeving met lotgenoten te praten. Je vindt er (h)erkenning in de gesprekken die kunnen gaan over allerlei zaken die te maken hebben met brandwonden. Dit kunnen zowel medische als sociale onderwerpen zijn; van jeuk tot en met het omgaan met starende blikken. De contactmiddagen zijn thematisch van karakter, waardoor het mogelijk is dat er een specifieke groep uitgenodigd zal worden (bijvoorbeeld ‘ouders van…’ of ‘omgaan met reacties’).

  • Vakantieweken

Stichting Kind en Brandwond organiseert ieder jaar de kinder-, tiener-, en jongerenvakantieweek. Iedereen met zichtbare en onzichtbare littekens is welkom. De kinder- en tienervakantieweek staan beschreven onder het linkje ‘activiteiten kinderen’.

  • Jongerenvakantieweek

Een vakantieweek voor jongeren van 15 t/m 17 jaar met brandwonden. Voor het programma krijgt de staf vaak medewerking van een professional die een programmaonderdeel verzorgt. Bijvoorbeeld een visagist, een musicus of een danser. Tijdens de week praten de jongeren over de veranderingen in hun uiterlijk, de situatie nu en in de toekomst met betrekking tot relaties, werken en dergelijke. Er worden vriendschappen voor het leven opgebouwd tijdens zo’n week.

  • Zeildag

In de haven van Monnickendam stappen we op de boot en hijsen we de zeilen. Een zeildag op een authentiek zeilschip in combinatie met gezellige mensen en prachtig uitzicht over het water, zijn de basis voor een ontspannen dag vol lotgenotencontact.

  • Brandwondendag

Jaarlijks organiseren we de brandwondendag. Een brandwondenongeval treft het hele gezin. Daarom zijn partners, ouders, kinderen, broertjes en zusjes ook van harte welkom. Lotgenotencontact en informatie over nieuwe ontwikkelingen op medisch en sociaal gebied zijn de belangrijkste ingrediënten van deze dag. Kinderen van 4 t/m 17 jaar krijgen onder begeleiding van vrijwilligers een onvergetelijke dag aangeboden op dezelfde locatie, in de dierentuin of een pretpark. De dag wordt gezamenlijk afgesloten.

  • Scarwars

ScarWars is een weekend voor jongvolwassenen van 18 t/m 25 jaar met brandwonden en vindt plaats in de Belgische  Ardennen. De jongeren zijn elkaar tot steun en verleggen hun grenzen tijdens een actief programma met activiteiten als survivallen, kletsen, koken, mountainbiken en nog veel meer. Naast alle activiteiten is ScarWars soms ook serieus. Deelnemers gaan tijdens het weekend met elkaar in gesprek aan de hand van zelfgekozen thema’s en worden er natuurlijk ook veel ervaringen gedeeld tijdens de verschillende activiteiten.

  • Outdoordag

Iedereen met littekens van 18 t/m 35 jaar is van harte welkom op de Outdoordag. Deze dag is tevens de terugkomdag van het lotgenotenweekend Scarwars. De dag heeft een sportief karakter waarbij we grenzen verleggen en lol maken. Lotgenotencontact en vriendschap staan centraal.

  • Schaatsdag

Pirouettes draaien, snelheid maken op de lange baan en warme choco drinken. De schaatsdag is een leuke sportieve activiteit, waarbij het ontmoeten van lotgenoten in ongedwongen sfeer centraal staat. Tijdens deze ‘fun-activiteit’ kan een mooie vriendschap ontstaan en ervaringen worden gedeeld. Samen met de andere deelnemers ga jij de uitdaging aan en het gladde ijs op. Kom gezellig en doe mee. Ook gezinsleden zijn van harte welkom.